Naslovnica Vijesti BiH Tokić: Vučićeva posjeta Banjoj Luci kršenje Dejtona i suvereniteta BiH

Tokić: Vučićeva posjeta Banjoj Luci kršenje Dejtona i suvereniteta BiH

20
PODIJELI

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić izjavio je da dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Banju Luku na praslavu tzv. Dana RS, koji je Ustavni sud BiH konačnom i obavezujućom odlukom proglasio protivustavnom, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH od strane susjedne Srbije.

Istakao je da se “davanjem direktne podrške secesionističkim namjerama aktuelne vladajuće srpske oligarhije manjem bh. entitetu Vučić lično, a i Vlada Srbije, vraća politici agresije na državu BiH, zločinima i genocidu nad bošnjačkim narodom”.

Tokić smatra da taj čin ima posebno znaćenje s obzirom “na činjenicu da je Vučić kao srpsko-četnički dobrovoljac i sam direktno učestvovao u opsadi grada Sarajeva i ubijanju hiljada civila u glavnom gradu države BiH”.

Bošnjački pokret upozorio je međunarodnu zajednicu i njene institucije zadužene za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma na ovu demonstraciju sile Vučića i Srbije, te na očito prevladavanje velikosrpskih ambicija u susjednoj državi – sprečavanja da se države regiona i BiH integrišu u evropske i evroatlantske institucije.

– Istovremeno pozivamo sve Bošnjake i patriote BiH bez obzira gdje živjeli da budu spremni braniti državu BiH – saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

(FENA) F.F.