Naslovnica Vijesti BiH U Banjoj Luci protest majki i trudnica

U Banjoj Luci protest majki i trudnica

19
PODIJELI

Majke i trudnice danas su mirnim okupljanjem u Banjoj Luci iskazale nezadovljstvo svojim statusom, u vrijeme dok nadležni samo deklarativno zagovaraju povećanje nataliteta, ali bez konkretnih mjera za poboljšanje statusa ovih kategorija.

Darija Pajić, majka četvoro djece, kazala je da oni ne traže milostinju, niti bilo koga prozivaju, ali traže veća prava, budući da su u RS tek ovih dana isplaćene naknade za treće i četvrto dijete za mart prošle godine.

Pajić je zaposlena u državnoj firmi, ali je, kaže, danas izašla da da podršku nezaposlenim majkama, koje nemaju dovoljno uslova za život.

Iako se u Parku „Petar Kočić“ danas nije okupio veći broj predstavnica ovih kategorija stanovništva, Pajić kaže da će  taj broj biti i veći, ukoliko se ne poboljšaa njihov status.

U zahtjevima koje će predati nadležnim u RS, uz rok za ispunje od 90 dana, traže ukidanje cenzusa na dječiji dodatak, kao i da isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete budu redovne.

I Vedrana Čamdžić, majka četvoro djece, kaže da se one nisu okupile „da ruše vlast i prave pobunu“, već da se uzmu u razmatranje njihovi zahtjevi u što kraćem roku.

Majke i trudnice traže i da se smanje cijene osnovnih lijekova za održavanje trudnoće i lijekova za djecu, traže i da se smanji ili ukine plaćanje lijekova za povišenu temperaturu, protiv kašlja, protiv dijareje, masti, krema, kapi za nos.

Njihov zahtjev je i ukidanje PDV-a na osnovne potrebe za odgoj beba.

Majke i trudnice su, između ostalog, nezadovoljne zbog kašnjenja isplate jednokratne novčane naknade za treće i četvrto dijete, koju su majke koje su rodile u drugoj polovini marta od tada čekale.

Ova naknada je jučer isplaćena.

(FENA) D.V.