Naslovnica Vijesti BiH Za sankcionisanje ilegalnih džemata potrebna pomoć sigurnosnih organa

Za sankcionisanje ilegalnih džemata potrebna pomoć sigurnosnih organa

38
PODIJELI

Odluku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH o ukidanju takozvanih paradžemata akademik Esad Duraković ocijenio je u izjavi za TV1 odličnom, no upozorava da sama Islamska zajednica, ipak, nije u zavidnom položaju, jer ne može sankcionirati liegalne džemate, prenosi novinska agencija Patria.

– Trebalo bi da državni organi, organi sigurnosti djeluju na terenu, jer oni su ti koji imaju kompetencije, dakle da oni djeluju na terenu u skladu sa ovom odlukom Islamske zajednice. Da bez prisile djeluju i da se to, ako je moguće, na miran način zatvori. Rijaset to ne može uraditi – ističe Duraković.

Prema podacima koje posjeduje Islamska zajednica, u BiH postoje 64 nelegalna džemata. Osnivači paradžemata zaobilaze zakon, registrujući se kao udruženja građana.

– Ovi paradžemati su vrlo isključivi i oni nemaju tu kulturu dijaloga, tu kulturu zajedničkog življenja, skloni su incidentom tumačenju islama – upozorava Duraković u izjavi za TV1.

No, i Islamska zajednica u BiH treba educirati svoje kadrove kako prepoznati i ponašati se kada primijete odstupanja od praktikovanja vjere. Islamska zajednica to je učinila u slučaju radikalnog selefiste, koji je ekskomuniciran iz Islamske zajednice.

“Drugi pravac jeste pravac djelovanja Islamske zajednice, da se ona u sebi samoj vrlo kritički postavi prema svojim kadrovima, a tu ima jako puno prostora za djelovanje”, poručuje Duraković.