Naslovnica Vijesti BiH Zenica: Okrugli sto o zaštiti žrtava diskriminacije

Zenica: Okrugli sto o zaštiti žrtava diskriminacije

25
PODIJELI

U organizaciji Centra za pravnu pomoć ženama u Zenici je realiziran okrugli sto sa temom i aktivnom prezentacijom iskustava i izazova u zaštiti žrtava diskriminacije u prošloj godini. U radu ovog skupa učestvovao je veći broj osoba koje su svakodnevno u lancu zaštite žrtava diskriminacije iz brojnih nevladinih organizacija, državnih institucija i međunarodnih organizacija, koji aktivno doprinose poboljšanju stanja u ovoj oblasti.

“Iznesena iskustva pokazuju i potvrđuju praksu da naše društvo i pravni propisi ne pružaju adekvatnu zaštitu građanima, da su diskriminatorni, i da to zaista utiče na ostvarivanje pristupa pravdi u Bosni i Hercegovini”, kaže predstavnica zeničkog Centra za pravnu pomoć ženama Amra Bećirović.

Izneseni su brojni primjeri i strateški slučajevi koji se tiču prava gluhih i nagluhih osoba, zatim prava vanbračnih partnera i partnerica na ostvarivanje porodične penzije i drugih evidentiranih slučajeva diskriminacije u protekloj godini.

Sa skupa će se poslati preporuke i zaključci nadležnim organima i institucijama, koji mogu u većoj mjeri umanjiti i spriječiti brojne slučajeve diskriminacije, te značajno poboljšati cjelokupne odnose i rad u ovoj oblasti.

(FENA) M.B.