Naslovnica Vijesti BiH Vlada FBiH produžila moratoriji na zapošljavanje državnih službenika

Vlada FBiH produžila moratoriji na zapošljavanje državnih službenika

31
PODIJELI

Vlada FBiH danas je izmijenila zaključke od 30. decembra prošle godine koje se odnose na obustavu konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika u organe federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, te na obustavu zaključivanja svih ugovora o djelu.

Današnjim zaključkom je raniji rok do kojeg ne smije biti novih primanja državnih službenika i namještenika, odnosno sklapanja ugovora o djelu, s 31.3.2016. produžen do 30.6.2016. godine.

Ipak, uprkos tome što je Vijeće ministara BiH donijelo moratorij na zapošljavanje u institucijama BiH broj državnih uposlenika i dalje raste. Tako je u periodu od 1. januara 2015. godine do 1. marta 2016. godine u ministarstvima Vijeća ministara BiH uposleno 35 novih državnih službenika. U ovu brojku nisu uračunati oni koji su u institucijama BiH angažovani na osnovu ugovora u djelu.