Naslovnica Tech Nauka Britanski naučnici prvi put uzgojili rijetke tarantule u zoološkom vrtu

Britanski naučnici prvi put uzgojili rijetke tarantule u zoološkom vrtu

378
PODIJELI

Oko 200 tarantula iz obitelji Cyrtopholis femoralis izleglo se u zoološkom vrtu u britanskome Chesteru i to je prvi put da su znanstvenici ovu rijetku vrstu pauka uspjeli uzgojiti u zatočeništvu, piše BBC.

oglasi

O ovoj vrsti tarantula zna se vrlo malo, a u prirodnom okruženju može ih se pronaći samo na Karipskom otočju.

Godine 2013. jedan od zaposlenika zoološkog vrta Chester donio je onamo desetke primjeraka, prethodno u više navrata proučivši njihov način života u divljini.

Nakon tri godine u zatočeništvu jedna je ženka, na radost zaposlenika zooa, izlegla 200 mladih pauka.

“Ovdje se radi o utrci s vremenom, odnosno o tome na koji način uskladiti spolnu zrelost među muškim i ženskim primjercima tarantula”, objasnio je Gerardo Garcia, koji brine o nižim kralježnjacima u chesterskom zoou.

Jedan od problema kod Cyrtopholis femoralisa je što mužjaci žive najviše dvije i pol godine, a žene puno dulje. Usto ženke spolno sazrijevaju puno sporije.

Nekoliko mužjaka koje je dr. Garcia prikupio bilo je dragocjeno za razmnožavanje, no ispripovijedao je da je bilo i opasnih trenutaka, s obzirom na to da ženke, poput brojnih beskralježnjaka na mužjake gledaju više kao na plijen nego kao na potencijalnog spolnog partnera.

Nakon tri uspješno obavljene oplodnje ženki, dr. Garcia i kolege mislili su da su loše sreće. Naime, sve tri ženke netragom su nestale.

“Doslovce su iskopale rupu u tlu i nestale. Ne dolaze po hranu…, ne pojavljuju se…., nismo znali što je posrijedi. Pustili smo ih nekoliko mjeseci da vidimo što će se zbiti”, ispričao je dr. Garcia.

“I konačno su nakon višemjesečnog čekanja mali pauci počeli nadirati iz tla poput rijeke. Iz samo jedne rupe, dakle od samo jedne ženke imamo potomstvo od 200 tarantula i jako smo zadovoljni postignutim”, rekao je, prenosi Hina.

(FENA) M.B.