Naslovnica Vijesti BiH Jurišić: U moju kuću došla su komšijina djeca s krvavim majicama

Jurišić: U moju kuću došla su komšijina djeca s krvavim majicama

125
PODIJELI
Ilustracija

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se noći 1992. godine kada je u njenu kuću došlo dvoje djece nakon što su im ubijeni članovi porodice.

Dragica Jurišić je živjela u naselju Tukovi (općina Prijedor) i Ećimovići su joj bili komšije.

– Mislim da je bio 2. juni uvečer, ne sjećam se datuma. Sjedili smo kad sam začula da se otvaraju vrata kapije. Ušla su djeca Ećimovića u čarapicama i bilo je krvi na njihovim majicama. Mala nije pričala, tek je napunila šest godina, a Nikola, koji je imao sedam, je rekao: “Bako, nemamo gdje, nego kod vas”, prisjetila se svjedokinja, prenosi BIRN.

Svjedokinja dalje navodi da je mali Nikola rekao da su dvojica čika s maskama, od kojih je jedan bio u uniformi, ubili njegovog strica, strinu i majku.

– Kad sam ih pitala zašto nisu otišli baki i djedu koji su također živjeli tu, rekao mi je da misli da su i oni ubijeni – ispričala je Jurišić.

Ona je kazala da je sutradan neko iz njene porodice javio policiji, koja je djecu odvela prvo u Prijedor kod tetke i tetka, a potom kod bake u Briševo (općina Prijedor).

– Nisam ih nikad više vidjela. I danas kad pričam o tome, obuzme me strah – rekla je Jurišić.

Odgovarajući na pitanje odbrane, ona je kazala da ne poznaje optuženog Milorada Radakovića pod tim imenom, već kao “komšiju Srbu” i da nije čula da se dovodi u vezu s ubistvom porodice Ećimović.

Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću sudi se za ubistva civila u naselju Tukovi kod Prijedora.

Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove.

Jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubili još dva člana.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Službe javne bezbjednosti (SJB), dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Svjedok Zoran Puzigaća, koji je bio u rezervnom sastavu policije u Tukovima, rekao je da nije poznavao porodicu Ećimović, te da je tek nedavno čuo za to ubistvo, prenosi BIRN.

Tužilac Izet Odobašić je prezentirao iskaz ovog svjedoka iz jula prošle godine, u kome je naveo “da je komandir njih pet, šest rezervnih policajaca odredio za čuvanje punkta na početku akcije ‘čišćenja terena’, te da im je rekao da će u toj akciji učestvovati i specijalci, među čijim pripadnicima je vidio Dadu Mrđu i Radakovića zvanog Srbo”.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.

(FENA) M.B.