Naslovnica Vijesti Svijet Newyorker: Elizabetha II ponudila da vlada SAD-om

Newyorker: Elizabetha II ponudila da vlada SAD-om

43
PODIJELI
Britain's Queen Elizabeth leaves Buckingham Palace in a horse drawn carriage, London in this May 25, 2010 file photo. Queen Elizabeth celebrates her 90th birthday on April 21, 2016. REUTERS/Suzanne Plunkett/Files SEARCH 'Queen 90th" FOR ALL IMAGES

U “neočekivanoj izjavi za televiziju britanska kraljica Elizabetha Druga je ponudila da obnovi vlast Velike Britanije nad Sjedinjenim Američkim Državama”, objavio je časopis “Newyorker” u najnovijem broju.

“Obraćajući se američkom narodu iz svoje kancelarije u Bakingemskoj palati, kraljica je rekla da tu ponudu daje ‘u znak priznanja bezizlazne situacije u kojoj se sada nalazite’ “, piše u redovnoj rubrici američkog satiričara i komičara Andyja Borowitza.

“Ovaj eksperiment samouprave koji traje 240 godina, počeo je s najboljim namerama, ali mislim da se svi možemo složiti da se nije dobro završio”, rekla je navodno kraljica.

Kraljica je “pozvala Amerikance” da na dan predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u na listiće upišu njeno ime, jer poslije toga prelazak SAD pod britansku vladavinu može da počne “s najmanje smetnji”.

Elizabetha je “priznala”, piše u članku, da u svjetlu Brexita Amerikanci mogu opravdano biti uznemireni što bi “došli pod vlast britanskog parlamentarnog sistema”, ali ona ih “uvjerava” da “Parlament ne bi imao nikakvu ulogu u ovom poslu. To bi bila monarhija stare škole. Samo ja, a onda, pod pretpostavkom da vi radije ne biste (princa) Charlesa, možemo preći direktno na (princa) Williama i tu njegovu djecu koja su vas toliko očarala”.

“Koristeći završne trenutke svog govora” da nešto kaže o sebi, kraljica je”razjasnila da nikada nije koristila e-mail i da je seksulane odnose imala samo sa jednom osobom i to vrlo povremeno”, piše američki satiričar na kraju članka u “Newyorkeru”.

 

N1