Naslovnica Vijesti BiH SDA trenutno vodi u 28 općina BiH za načelničku poziciju

SDA trenutno vodi u 28 općina BiH za načelničku poziciju

39
PODIJELI

Šef Izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac rekao je večeras novinarima u Sarajevu, nakon danas održanih lokalnih izbora, da ova stranka očekuje da će se potvrditi kao najjača politička opcija u Bosni i Hercegovini i po broju glasača koju su glasali za SDA i broju načelnika, vijećnika i odbornika.

Dodao je da već postoji nekoliko obrađenih rezultata, tako da se već zna da su u Sanskom Mostu, Tešnju i Banovićima izabrani načelnici iz SDA, a rezultati najavljuju pobjedu i u Zenici, dok ova stranka u općini Centar Sarajevo “dobro stoji”.

– Rezultati izbora u ostalim općinama su u obradi – kaže Genjac.

Kada je u pitanju općina Srebrenica, Genjac kaže da u toj općini postoje tri kategorije birača, budući da se glasa i u odsustvu, poštom te  oni koji glasaju u Srebrenici, a na osnovu izlaznosti i podataka kojima SDA raspolaže rezultati su „tijesni“, no kada se svi rezultati saberu očekivati je pobjedu Ćamila Durakovića dosadašnjeg načelnika Srebrenice.

Prema dosadašnjim rezultatima, SDA u 28 općina trenutno vodi u utrci za načelničke pozicije.

– Izbori su prošli u redu bez većih incidenata osim u općini Stolac, ali u svim ostalim općinama u BiH sačuvan je integritet izbornog procesa – tvrdi Genjac.

Zahvalio je na kraju svim građanima koji su danas ispunili svoju građansku dužnost i izašli na izbore.

Stranka demokratske akcije (SDA na lokalnim izborima 2012. godine osvojila je 42 načelnička mjesta, dok je na ovim izborima kandidirala ukupno 59 kandidata u Federaciji BiH i tri kandidata u Republici Srpskoj u koaliciji sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

Imaju i jednog kandidata za načelnika Kiseljaka u koaliciji sa Strankom za BiH. Kandidirali su u četiri općine  samostalne kandidate i to u općinama Glamoč, Prozor, Vlasenica i Novo Goražde.

U Federaciji su ove godine kandidirali 1.755 kandidata za općinska vijeća, a u Republici Srpskoj 464 kandidata.

Godine 2012. godine ova stranka osvojila je 488 vijećničkih mjesta, ali taj broj nije ostao isti jer su pojedini vijećnici prelazili iz jedna stranke u drugu.

(FENA) D.V.