Naslovnica Nekategorisano Igre zaradile više od 90 milijardi dolara u 2016!

Igre zaradile više od 90 milijardi dolara u 2016!

46
PODIJELI

Da “gaming” industrija može da se izjednači sa mašinom za pravljenje novca je odavno poznato, a po podacima sajta SuperData Research to je potvrđeno i za ovu godinu.

Samo tokom 2016. od video igara je zarađena 91 milijarda dolara, gdje su za većinski dio zaslužne PC i mobilne igre. PC je tako donio 36 milijardi zahvaljujući “free to play” i ostalim digitalnim izdanjima, dok je mobilno tržište zaradilo 41 milijardu uglavnom zahvaljujući hitovima poput Pokemon GO i Clash Royale, objavio je Play! Zine.

Što se tiče plaćenih, odnosno premijum igara, na PC tržištu je obrnuto 5.4 milijardi dolara, dok je konzolno tržište zaradilo 6.6 milijardi. Igre koje smo najviše kupovali u 2016. su Overwatch (zarada preko pola milijarde), Counter-Strike Global Offensive, Guild Wars 2, Minecraft i Fallout 4. Na polju “free to play” naslova, najveći igrač je i dalje Riot Games sa League of Legends koji im je u 2016. doneo vrtoglavih 1.7 milijardi dolara.

Zaslugu za to uglavnom ima azijsko tržište, posebno Kina i Južna Koreja, gde su “free to play” naslovi najzastupljeniji i gde, paradoksalno, igrači daje najviše para na virtuelne drangulije.

Cafe.ba