Naslovnica Vijesti Svijet Nakon napada u Berlinu osumnjičeni uhapšen

Nakon napada u Berlinu osumnjičeni uhapšen

31
PODIJELI
Police walk past a truck at a Christmas market in Berlin, Germany, December 19, 2016 after a truck ploughed into the crowded Christmas market in the German capital. REUTERS/Pawel Kopczynski

Jedan osumnjičeni je poginuo, a drugi je uhapšen nakon napada kamionom na božićni sajam u Berlinu u kojem je poginulo devetoro ljudi, objavila je večeras njemačka policija.

Hrvatski ambasador u Njemačkoj Ranko Vilović izjavio je Hini da je identitet žrtava zasad nepoznat.

“Identitet žrtava se zasad ne zna, policija to još nije objavila. Znamo da je poginulo devet ljudi, a broj ranjenih raste i sada ih je preko 50”, kazao je Vilović.

Policija još istražuje je li uhapšeni muškarac bio vozač teretnjak koji se zabio u ljude na sajmu kod crkve Kaiser-Wilhelm u zapadnom Berlinu.

Putnik u kamionu smrtno je stradao tokom napada kamionom koji je, prema više njemačkih medija, imao poljske registarske oznake.

Policija je stanovnike Berlina pozvala da ostanu u kućama i stanovima, iako nema indicija o novim prijetnjama, prenosi dpa.

Amaterska snimka objavljena na televiziji odmah nakon napada prikazuje ljude kako leže na zemlji na sajmu na trgu Breitschedplatzu.

Dobar dio tog područja, na kojem se nalazi jedna od najpopularnijih shopping ulica u njemačkom glavnom gradu, blokiran je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da tuguje zbog “užasnih vijesti”, napisao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert na društvenoj mreži Twitter.

Na Facebook stranici dnevnika “Berliner Morgenpost” objavljene su fotografije uništenih božićnih štandova u blizini crkve Kaiser-Wilhelm Memorial u zapadnom Berlinu.

Napad u Berlinu podsjeća na onaj u julu u Nici kada se terorist na poznatoj gradskoj šetnici kamionom zabijao u ljude, usmrtivši njih 86.

Odgovornost za taj napad je preuzela tzv.Islamska država.

Policija je izvijestila da se nepoznata osoba zabila kamionom na ljude na božićnom sajmu na trgu Breitschedplatzu, u vrijeme kada se najviše ljudi okupilo pored tradicionalnih štandova s božićnim proizvodima, hranom i pićem.

U mnogim njemačkim gradovima gdje se održavaju tradicionalni božićni sajmovi koje posjećuju brojni domaći i strani turisti ove su godine pojačane mjere sigurnost.

 

(FENA) B.D.