Naslovnica Vijesti Centralna (VIDEO) U Travniku obilježena 69. godišnjica arhivske službe u BiH

(VIDEO) U Travniku obilježena 69. godišnjica arhivske službe u BiH

556
PODIJELI

U sklopu obilježavanja 69. godišnjice arhivske službe u BiH, u Travniku je u utorak postavljena izložba “Povijesna pruga kroz povijesne izvore – 70 godina pruge Brčko-Banovići”, čiji su autori Arhiv i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske županije.

Dokumenti, fotografije i novinski članci, koji svjedoče o pruzi koju je gradilo više od 60.000 ljudi, izloženi su na 22 panoa u zgradi Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ), a jedna od autora izložbe, direktor Arhiva Tuzlanske županije Omer Zulić kaže da ona podsjeća na projekt koji i nakon 70 godina ima veliki značaj.

– Pruga je izgrađena u rekordnom vremenu, sa minimalnom upotrebom mehanizacije, ali ogormnim entuzijazmom. Ova pruga je po svim kriterijima povijesna pruga jer i nakon sedam desteljeća plijeni pažnju, tako da smo ovom izložbom htjeli poslati poruku da trebamo svi biti požrtvovani i raditi više za dobrobit države – kazao je Zulić za Fenu.

Osvrćući se na stanje u kojem se nalazi arhivska građa u BiH, zamjenik direktora Arhiva BiH Hadžija Hadžiabdić kazao je Feni da je pozitivno to što se ispostavilo da će većina dokumenata, zapaljenih tijekom prosvjeda 2014. godine, ipak ostati dostupna.

– Čini se da je 90 posto ove građe sačuvano na našim mikrofilmovima, pa će ona i dalje biti dostupni korisnicma – kazao je Hadžiabdić, naglašavajući da će sutra u Arhivu BiH bit otvorena i laboratorija za konzervaciju arhivske građe.

Govoreći o stanju arhivske građe Županijskog Arhiva u Travniku, direktorica ove institucije Spomenka Pelić istaknula je da se ona godinama neadekvatno čuvala.

– Do 2007. godine, kada smo počeli radove na zgradi Arhiva, arhivska građa je bila u garaži i bojali smo se da nam strop ne padne na glavu. Možete misliit u kakvom je stanju bila – kazala je Pelić.

Na pitanje novinara da prokomentira činjenicu da se aktualnim radovima na zgradi Županijskog arhiva protivi Katolički školski centar (KŠC) “Petar Barbarić”, uz tvrdnju da su nezakoniti i da se odvijaju na zemljištu o kojem je Ustavni sud BiH 2012. izrekao presudu po pitanju povrata imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji, Pelić je istaknula da je Arhiv primoran nastaviti s radovima, kao i da zemljište nije predmet presude Ustavnog suda.

– Pedmet presude je samo zgrada, a zemljište ne. Katolička crkva će, ili restitucijom dobiti zgradu, ili će biti obeštećena za iznos zgrade – kazala je Pelić.

U sklopu obilježavanja 69. godišnjice arhivske službe u BiH u Travniku su predstavljena i izdanja arhiva u BiH.

(FENA) C.K.

OPŠIRNIJE U PRILOGU KANALA 6: