Naslovnica Vijesti BiH Javna rasprava o nacrtima zakona o osnovnoj i srednjoj školi u ZDK-u

Javna rasprava o nacrtima zakona o osnovnoj i srednjoj školi u ZDK-u

18
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona organiziralo je javnu raspravu u Zenici, Kaknju i Visokom, o nacrtima zakona o osnovnoj i srednjoj školi na prostoru tog kantona.

Tokom rasprave u Zenici istaknuto je da Nacrt Zakona o osnovnoj školi donosi i određena poboljšanja u pogledu završetka osnovnog obrazovanja, a u Nacrtu Zakona o srednjoj školi pojašnjenje su pojedine razlike u odnosu na nedavno doneseni Zakon o obrazovanju odraslih, koji se već provodi u praksi.

Novopredloženim zakonskim odredbama i reformom nastave posebna pažnja posvećena je procesima inkluzije u školama, koja je dosad nedovoljno razvijena.

– Predloženi zakoni će, poslije sumiranja javne rasprave, ponuditi nova rješenja s dosadašnjim sugestijama i primjedbama, jer na više mjesta date su primjedbe na korištenje proljetnog školskog raspusta, kao i reguliranje postupaka u radu s učenicima s lošim vladanjem- kazao je sekretar resornog Kantonalnog ministarstva Maid Pračić.

Tokom izrade prijedloga zakona o osnovnoj i srednjoj školi nadležno ministarstvo će uzeti u obzir sve prijedloge, stavove i sugestije koje su iznesene tokom javne rasprave ili podnesene od pojedinaca, udruženja i drugih učesnika u raspravi.