Naslovnica Vijesti BiH U Sarajevu savjetovanje o reviziji presude protiv

U Sarajevu savjetovanje o reviziji presude protiv

19
PODIJELI

U sarajevskoj Vijećnici danas je u 15 sati počelo savjetovanje o mogućoj reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

Savjetovanje nominalno organiziraju Fondacija Pravda za Bosnu i Hercegovinu na čijem je čelu Fadila Memišević te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Pokrovitelj današnjeg savjetovanja je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Savjetovanju će prisustvovati veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija te udruženja žrtava genocida.

Savjetovanju osim Izetbegovića prisustvuje i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Željko Komšić je prije početka savjetovanja medijima rekao kako smatra da je Izetbegović već donio odluku te da je današnje savjetovanje tek pokušaj podjele odgovornosti, jer kakva god odluka da se donese nemoguće je biti politički pobjednik.

Advokat Asim Crnalić jedan je od pozvanih na današnje savjetovanje. Kaže da nije upoznat kako su organizatori zamislili današnje savjetovanje. Dodao je i da će svoj stav zauzeti kada vidi do kakvih novih dokaza se došlo.