Naslovnica Zabava (FOTO) Tko će više u fiću: Kad su maturanti iz Travnika oborili...

(FOTO) Tko će više u fiću: Kad su maturanti iz Travnika oborili jugoslavenski rekor…

147
PODIJELI

Nagradno takmičenje “Tko će više u fiću” u kojem su sudjelovali maturanti svih jugoslavenskih srednjih škola donosilo je pobjednicima “Crvenu zastavu” …

LEGENDARNI fićo, najpoznatiji automobil u bivšoj državi, bio je brend Jugoslavije i automobil kojeg pamte generacije. U slavu Fići u bivšoj Jugoslaviji su se održavala natjecanja u broju osoba koje će se uspjeti ugurati u jedan automobil, a u suradnji s Yugopapirom donosimo kako je to izgledalo u proljeće 1969. godine.

Travanj 1969: Nagradni natječaj “Tko će više u fiću” u kojem su sudjelovali maturanti svih jugoslavenskih srednjih škola konačno je završen. Maturanti i maturantice IV-1 razreda Učiteljske škole (Srednjoškolski centar) u Travniku, definitivni su pobjednici u natjecanju koje je raspisala revija “Start”.

Njima je uspjelo da poslije nekoliko mukotrpnih treninga postave apsolutni jugoslavenski rekord: u “fiću”, automobil marke Zastava, tip 750, ukrcalo se njih 26 (dvadeset i šest).
Pri tome su vrata “fiće” bila zatvorena, naprijed stakla otvorena, ručna kočnica zategnuta, motor u mirovanju, a naslon zadnjeg sjedala oboren. Ispunili su, dakle, sve uvjete propozicija našeg natječaja.

Dvadeset i šestog ožujka raspisali smo, naime, natječaj u kome je jedinu i glavnu nagradu za jugoslavenske srednjoškolce predstavljao automobil zastava 750, poklon proizvođača tvornice “Crvena zastava”, Kragujevac. Sudjelovali su srednjoškolci iz svih naših republika.

U prvom ciklusu najuspješniji su bili maturanti iz cazinske gimnazije “Ibrahim Pervaz”, ukrcalo se 22 u “fiću”.

Međutim, zbog kratkog roka, stiglo je nekoliko srednjoškolskih apela da produžimo natjecanje. U želji da omogućimo što vredniji jugoslavenski rekord, mi smo krajnji rok natjecanja pomaknuli na 9. travnja i time pružili novu šansu dotadašnjim i novim natjecateljima.
Do tog roka u redakciju je stiglo nekoliko desetaka telegrama i pisama. Najuspješniji su bili maturanti Učiteljske škole u Travniku.

Redakcijska ekipa krenula je u srce Bosne.

Osnovana je komisija u sastavu: Petar Gazdić (pomoćnik komandira Narodne milicije u Travniku), Stanislav Plišo (direktor Srednjoškolskog centra, Travnik), Krsto Šebez (službenik SUP-a), dr Georgije Brajović (liječnik) i Anđelko Križančić (novinar redakcije “Start”).

Dvanaestog travnja, nešto poslije 16 sati, maturanti IV-1 razreda bili su spremni za veliku generalku. Pripremali su se nekoliko puta u protekla tri dana. Trening je bio tako oštar, da je, na kraju, u pomoć pozvan i šmrk. No, bez sporta nema takmičenja.

Maturanti su poslije prozivke, provjere osobnih iskaznica i podataka u razrednom dnevniku, krenuli na “posao”. U gimnastičkoj dvorani, mjestu velikog događaja, usprkos nenajavljenoj demonstraciji, skupio se velik broj gledatelja. Neki od njih ostali su iza zatvorenih vrata.

Žiri je sjeo na gredu, a maturanti su počeli s ukrcavanjem.

Pomogao im je profesor pedagogije Milan Marijanac, razredni starješina odjeljenja koje je u prvom ciklusu našeg nagradnog natjecanja bilo među vodećima – ukrcala se 21 osoba.

Poslije nekoliko minuta i dvadeset šesti učenik ukrcao se u “fiću”. Profesor Marijanac je zatvorio vrata.

Naš fotoreporter Boršić registrirao je taj trenutak, a maturanti su na brzinu izletjeli iz “fiće”. Svi zajedno bili su nalik duginom spektru boja.

Ukrcavanje zaista nije bilo lako. Ali, teško je bilo stišati njihovo uzbuđenje, bili su gotovo sigurni da su osvojili nagradu – automobil zastava 750, poklon “Crvene zastave”. Njihova razrednica od uzbuđenja je stiskala šake.

Ovom vježbom budući učitelji i učiteljice iz Travnika osigurali su za svoje maturalno putovanje po Makedoniji – sredstva za taj “izlet” dobit će prodajom osvojenog “fiće”.
S njima će poći razrednica i profesor Dušan Milosavljević, jer su oboje zaslužni za uspjeh svojih pulena kao i direktor Plišo, koji je do posljednjeg trenutka vjerovao da će i prva rezerva, Meliha Brljak, morati da se uvuče u pretovarenog “fiću” (1432 kg), da bi njegovim maturantima osigurala pobjedu u natjecanju.

Poslije velike demonstracije maturanti “učitelji” još su jednom ponovili ukrcavanje pred jedinim travničkim hotelom “Park”.

Građani koji su nešto ranije ispratili veliku štafetu mladosti okupili su se u velikom broju i na kraju aplaudirali sretnim i spretnim “učiteljima”.

Napisao: Anđelko Križančić, slikao: Alojz Boršić (Start, 1969.)

Izvor: index.hr/yugopapir