Naslovnica Vijesti BiH Najavljeni mirni protesti ispred Federalnog parlamenta

Najavljeni mirni protesti ispred Federalnog parlamenta

73
PODIJELI

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH je za srijedu, 19. juna, najavilo održavanje mirnih protesta ispred zgrade Federalnog parlamenta.

U saopćenju pozivaju sve koji su nezadovoljni zdravstvom u FBiH da im se pridruže taj dan na protestima.

– Protesti će započeti simbolično u 12.05 sati, jer su istekli svi razumni rokovi za usvajanje izmjene i dopune zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi koji je prošao oba parlamenta i sve moguće javne rasprave.

Razloga za proteste je mnogo. Pored već spomenute izmjene i dopune zakona o transplantaciji, što je i osnovni  razlog za proteste, ukazat ćemo i na težak položaj blizu 2.000 bolesnika na hemodijalizi, ali i probleme onih bolesnika koji čekaju na transplantaciju drugih organa i gdje je transplantacija jedini spas od sigurne smrti, a to je transplantacija jetra, srce, gušterača, pluća itd. Na protestima očekujemo veliki broj bubrežnih, dijaliziranih, transplantiranih bolesnika, bolesnika koji čekaju  na transplantaciju drugih organa, članove njihovih obitelji, prijatelje i članove ostalih srodnih udruga i udruženja, te sve one građane koji su nezadovoljni zdravstvenom situacijom u FBiH – zaključuje se u saopćenju.