Naslovnica Lifestyle Samoća ne mora da bude bauk

Samoća ne mora da bude bauk

400
PODIJELI

Kada ste posljednji put proveli vrijeme sami sa sobom? Ne pričamo o prostiranju veša, odgo-varanju na poruke ili kupovini namirnica? Sve je to odgovaranje na potrebe drugih.

Vrijeme solo je ono koje puni naš duh i događa se onda kada uslišavamo isključivo svoje potrebe, ma-kar gledali oblake kako putuju po nebu.

Nažalost, mnogo ljudi sebi rijetko ugađa takvim trenucima solo lutanja, bilo fizički ili mentalno. I to ne samo jer ne stignu, nego i zato što ih ide-ja o provođenju vremena sa samim sobom čini pomalo nervoznima.

Američki sociolog i autor knjige “Going Solo” Erik Klinenberg kaže da još postoji stigma o to-me da žene provode vrijeme same.

“Mnogi ljudi, a pogotovo žene – zadržale su onaj srednjoškolski stav – ako su same u restoranu ili bioskopu, time signaliziraju da nisu poželjne, uspješne ili zanimljive. Žene često i privatno izbjegavaju da budu same”, dodaje Klinenberg,
Brkaju samoću s usamljenošću, ili namjerno za-ziru od samoće jer ona neminovno donosi tre-nutke samopreispitivanja. Drugi, pak, osjećaju krivicu kada udovoljavaju svojim “sebičnim” zahtjevima. Ili ako stalno ne obavljaju nešto produktivno osjećaju se lijeno.

Nužno za zdravlje, fizičko i psihičko

Međutim, samotno vrijeme nužno je za naše zdravlje, napominju stručnjaci i tada ne govore samo o duševnom zdravlju. Da navedemo sa-mo neke beneficije, solo trenuci poboljšavaju imuni sistem, kreativnost, kvalitet sna, pamće-nje i razmišljanje.

Istraživanja su pokazala da kada opušteno i svjesno dišemo, prefrontalni korteks dobija pre-dah, a upravo je taj dio mozga odgovoran za nagle i impulsivne odluke.

Zato što se češće “otkačite” od svijeta i svjesno boravite u trenutku sa sobom donosićete bolje odluke, što je, u konačnom dobro i za vas i za vašu porodicu.

Vrijeme usamljenosti poboljšava i pamćenje, po-kazala je engleska studija sa edinburškog uni-verziteta.

Ispitanici je trebalo da zapamte informacije o dvije priče koje su netom čuli; nakon što su čuli prvu, sjedili su u zamračenoj prostoriji zatvore-nih očiju, a nakon druge odmah su prebačeni na novi zadatak.

Ne samo da su zapamtili više detalja iz prve priče, već su ih zadržali u pamćenju nekoliko nedjelja.

Sjetite se samo sebe, kada iza sebe imate dan koji je protekao u haosu, žonglirajući između po-slovnih, porodičnih i socijalnih obaveza, koliko toga vam ostaje u sjećanju?

Mnogo je stvari koje možete raditi kada ste sa-mi, a da vas čine srećnima i ispunjenima. Po-čnite od slušanja omiljene muzike, dugih šetnji ili vožnji biciklom. Godišnji odmor ne morate provesti zatvoreni u kući i ispred TV-a, otiđite na more, u planinu, možda baš tu i upoznate neke nove ljude s kojima ćete rado provoditi slobo-dno vrijeme.

(Nezavisne)