Naslovnica Nekategorisano Koga Volkswagen priznaje kao najvećeg budućeg rivala

Koga Volkswagen priznaje kao najvećeg budućeg rivala

25
PODIJELI

U njemačkom gigantu su svjesni kako novi trendovi donose novi omjer snaga, a na scenu su stigli i neki novi igrači.

Tako Volkswagen svoje rivale više ne vidi u Toyoti, s kojom se posljednjih godina borio za status najtiražnijeg proizvođača, ali ni u Hyundaiju, korejskoj marki, koja je posljednjih godina ostvarila ogroman napredak u globalnom pogledu. Budući rival “narodnih kola” trebala bi biti upravo Tesla.

– U starom svijetu bili su to Toyota, Hyundai i francuske marke. U novom svijetu je to Tesla. Tesla spada u rivale koji imaju mogućnosti kakvima mi trenutno ne raspolažemo – priznao je Herbert Diess, šef Volkswagena za Auto News.

Diess pritom kao najveću prednost Tesle ističe što mu pola inženjera spada u red softverskih eksperata, ali je siguran da će pratiti korak.

– To pokazuje da se moramo popraviti, a mi to možemo. Namjerno se uspoređujemo s Teslom. Naš je cilj da ih svojim mogućnostima, ne samo sustignemo, već i prestignemo – izjavio je Diess.

Nema sumnje, Volkswagen je nakon neslavnog okončanja TDI epohe preusmjerio snage na razvoj električnih pogona. Prošle godine je najavljena I.D. serija s pet električnih modela. VW želi ponoviti uspjeh prve generacije Golfa, ali i biti prvi proizvođač koji će proizvesti više od milion električnih automobila.

 

faktor.ba