Naslovnica Vijesti BiH Zavod Zdravstvenog osiguranja ZDK ostvario višak prihoda u iznosu od 547.246 KM...

Zavod Zdravstvenog osiguranja ZDK ostvario višak prihoda u iznosu od 547.246 KM (FOTO)

258
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U zgradi Zavoda Zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, danas je održana preskonferencija na kojoj se govorilo o četiri aktuelne teme ove oblasti u posljednjih nekoliko mjeseci.

Na početku, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, Mirzeta Subašić, istakla je nekoliko informacija vezanih za pozitivno šestomjesečno poslovanje Zavoda, zatim bilo je riječi o uvođenju e-recepta, te na kraju o uvođenju plaćanja premija.

“Zavod Zdravstvenog osiguranja je prvih šest mjeseci tekuće godine, konačno ostvario višak prihoda u iznosu od 547.246 KM, poslije tri do četiri godine uzastopnog negativnog poslovanja po šestomjesečnom Izvještaju. Prihodi su ostvareni u iznosu od 78.835.166 KM, što je za 6.406.880 KM ili 8,8% više u odnosu na 2016. godinu, a za 3,1 % manje u odnosu na planirane. Za finansiranje zdravstvene zaštite svim nivoima u kantonu izdvojeno je 57.990.118 KM. Za lijekove izdvojeno je 12.229.617 KM , 6,6 % više u odnosu na 2016. godinu. Materijalni troškovi Službe Zavoda su za čak 209.000 KM manji u odnosu na 2016. godinu i čine samo 1,9 % od ukupnih rashoda Zavoda”, ističe Subašić.

Pored toga, ZZO u skorije vrijeme potrudit će se da u svoj sistem uvede elektronski recept: “Elektronski recept je zamjena za pisani recept. Uvođenje elektronskog recepta je dalji iskorak u procesu informatizacije zdravstvenog sistema u zeničko-dobojskom kantonu. Uvođenje e-recepta ima višestruke prednosti: od olakšica ljekarima u propisivanju recepata, ispravnog pisanja i isključivanja grešaka u propisivanju lijekova u skladu sa važećom legendom za pisanje, tačnog definisanja doze i količine propisanog lijeka u liječenju pacijenta”, dodaje direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Upravni odbor ZZO ZDK usvojio Odluku o uvođenju plaćanja premija. Jedan od osnovnih razloga za uvođenje mogućnosti plaćanja premije zdravstvenog osiguranja je slaba naplata participacije i benefiti koje će ostvariti osigurana lica od uvođenja premija: “Uvođenjem plaćanja premije-markice zdravstvenog osiguranja je u interesu osiguranih lica koja će imati mogućnost da sami izaberu da li će plaćati participaciju prilikom svakog korištenja primarne, specijalističko-konsultativne i bolničke zdravstvene zaštite ili će plaćanjem premije zdravstvenog osiguranja biti oslobođeni od plaćanja participacije shodno Odluci o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite”, istakla je Mirzeta Subašić.

Kako ističu, troškovi Zavoda u posljednjih nekoliko mjeseci su racionalni i pozitivni: “Stručna služba kao i svaka druga unutar svake ustanove, ima određene troškove poslovanja koji su manje ili više racionalni obzirom da smo mi Javna ustanova i da imamo obavezu prema javnosti i trudimo se da naše poslovanje racionaliziramo i da svedemo na neke optimalne okvire i mislimo da je ovim prvih šest mjeseci 2017. godine mnogi troškovi ZZO racionalizirani, da su neke stvari posložene i mislim da će u narednom periodu ZZO nastaviti da bude u funkciji javnosti i svojih osiguranika i da će osiguranici osjetiti benefit od svega toga”, rekao je Petar Marunović, šef Službe za sprovođenje zdravstvene zaštite i analitičko-planske poslove ZZO ZDK

Najveće uštede su napravljene na polju plaća oko 170.000 KM, troškovima reprezentacije, putnim troškovima i stručnom obrazovanju.