Naslovnica Vijesti BiH DOBRE VIJESTI IZ ISTANBULA: Stanje Amre Skopljak Delić dosta bolje, danas povratak...

DOBRE VIJESTI IZ ISTANBULA: Stanje Amre Skopljak Delić dosta bolje, danas povratak kući (FOTO)

112
PODIJELI

Mlada majka, Amra Skopljak Delić, proteklih pet godina prošla je kroz velika iskušenja u svom životu, preko pogrešnih dijagnoza, nepravilno raspoređenih terapija, velikog broja operacija, fizičke i psihičke ispcrpljenoti, izdavanja velikih iznosa za liječenje, do konstantnih rastanaka sa sinom Dinom.

Na Facebook grupi POMOZIMO AMRI SKOPLJAK DELIC, Amrin muž Semir Delić, upoznao je javnost o trenutnom stanju mlade majke Amre, koja je proteklih nekoliko dana provela na klinici Medical Park u Istanbulu u Turskoj.

“Iza nas je jako težak period, proteklih pet godina, tu su pogrešne dijagnoze, nepravilan redosljed terapija, operacija, psihička i fizička iscrpljenost, novčani nedostaci potrebni za liječenje, četiri godine pune silnih rastanaka od našeg sina. Zadnji rastanak je bio jako stresan i za mene i za suprugu, kada vam dijete od četiri i po godine u autu kaže: “Babo, molim te nemoj me ostavljati, slušat ću vas”, i ja lažem i kažem: “Vidimo se mi sutra, a znam da nije tako”. To je samo jedan od trenutaka koji su pored svega vjerujte najteži, ali evo nadamo se ovaj put da ćemo ako Bog da imati zaista razloga za slavlje. Pratili ste Amrinu situaciju, mnogi su pitali: “Zašto ipak se nije operisala, šta ako se pogorša stanje kada se vratite?” Nismo zaista našli vremena za ranije odgovoriti. Stanje je ovako. Amrina sadašnja prava dijagnoza jeste “Lupus nefritis”, sistemsko oboljenje, (koje kada je aktivno zaista pokazuje ono najgore, ali kada se dovede u stanje mirovanja može se držati pod kontorlom). Da ne dužim, upoznati ste sa prethodnim stanjem,nažalost, Amrina oba bubrega su oštećena 50%, Amra ima sindrom genetskog tipa što znači da se ne može izliječiti, ali hvala Allahu za mjesec dana na klinici Medical Park İzmir Hastanesi doveden je u stanje mirovanja, što nažalost u Bosni nije bilo pomaknuto s mrtve tačke za tri godine. Skinuta je proteinurija koja je iznosila 10/12g na dan, za mjesec dana sa terapijom koju je dao doktor Orhan Eren na klinici VM Medical Park Kocaeli Hastanesi, proteinurija je pala na 1.3 grama na dan. Poboljšanje se vidi i na Amrinoj krvnoj slici, svi nalazi su dovedeni u red, Amra nažalost ostaje na citostaticima/kemoterapijom u tabletama na koju je jako dobro odreagovala i dobro podnijela. Iza nas su ostali bolovi, otoci, neprespavane noći, nepravilne terapije, mnogo toga o čemu nećemo sada. Besprijekorno smo vam zahvalni za svu podršku koju ste nam davali. Amra će se i javno oglasiti ako Bog da, pa će ona sve detaljnije skupa s nalazima pojasniti, nakon što dođemo kući i odmorimo se i pripremimo i fizički i psihički”, istakao je Amrin muž, Semir Delić.

Povratak Amre i njenog muža Semira očekuje se danas oko 16:30 na sarajevskom aerodromu, gdje će ovu hrabru ženu dočekati njena porodica i sin Din.

“Amra vas sve puno pozdravlja i zaista njena snaga je neviđena. Za to se zahvaljuje dragom Allahu, kao i na našem jedincu, on je velika svijetla tačka i sva snaga ovolike borbe. Svakako su tu mnogobrojni prijatelji, jer zaista imati ovoliku podršku zaista si sretan čovjek. Amra će svoje kompletno iskustvo prenijeti, jer nikome ne bi poželjeli ovo kroz šta smo mi prošli”, na kraju dodaje Delić.