Naslovnica Nekategorisano Pismo EK / Francuska, Njemačka, Italija i Španija traže oporezivanje Googlea, Facebooka

Pismo EK / Francuska, Njemačka, Italija i Španija traže oporezivanje Googlea, Facebooka

20
PODIJELI

Četiri najveća gospodarstva eurozone traže da se internetski divovi oporezuju temeljem prihoda koje ostvaruju, a ne dobiti.

 

U zajedničkom pismu estonskom predsjedništvu i Europskoj komisiji (EK), ministri finansija Francuske, Njemačke, Italije i Španije traže od EK da uvede kompenzacijski porez na prihode kako bi internetske kompanije mogle plaćati poreze tamo gdje prihode ostvaruju, a ne u zemlji gdje su registrirane.

Trenutno, kompanijama poput Googla, Applea, Facebooka i Amazona, tzv. Gafa, dopušteno je plaćati minimalna poreze u Europi zahvaljujući podružnicama u zemljama članicama s niskim stopama poreza, poput Irske.

U julu je francuski sud donio odluku prema kojoj Google, sada u sastavu krovne kompanije Alphabeta, nije dužan platiti više od milijarde eura neplaćenog poreza na prihode ostvarene putem svoje usluge AdWords, zato što nema stalnu poslovnu jedinicu (permanent establishment) u Francuskoj, a poslovanjem u toj zemlji upravljaju iz Irske.

“Ne bismo trebali prihvaćati da kompanije posluju u Europi, a uplaćaju minimalne iznose poreza u naše državne blagajne”, napisali su ministri u pismu.

Francuski ministar Bruno Le Maire, njemački Wolfgang Schaeuble, talijanski Pier-Carlo Padoan i španski Luis de Guindos predstavit će svoj prijedlog na neformalnom sastanku ministara finansija u Tallinu od 15. do 16. septembra, piše Hina.

Takvu ideju počeo je preko ljeta zagovarati Le Maire, s tim da Njemačka nije bila sklona prikloniti se toj ideji. Schaeuble se kasnije ipak pridružio francuskom kolegi, a potom su to učinili i ministri Padoan i de Guindos.

Pismo četvorice ministara nadovezuje se na estonski prošlosedmični prijedlog da se internetske kompanije oporezuju tamo gdje ostvaruju profite, a ne gdje su registrirane.

Prijedlog prednost daje njihovu digitalnom prisustvu, a ne fizičkom prisustvu u zemljama.

Rasprave o tome pokrenule su se uoči digitalnog summita u Tallinu 29. septembra na kojem će čelnici zemalja EU-a raspravljati o tome kako digitalni sektor može dugoročno podupirati gospodarstvo EU-a.

Na samitu će također biti riječi o pitanjima poput inovacija, sigurnosti na internetu, e-upravljanju i oporezivanju, piše neovisni internetski portal euobserver.

 

radiosarajevo.ba