Naslovnica Zabava (VIDEO) Lutka koja recituje dijelove Kur'ana

(VIDEO) Lutka koja recituje dijelove Kur'ana

60
PODIJELI

Francuskinja Samira Amarir dugo se trudila da pronađe igračke koje će joj pomoći da približi islamsku vjeru svojoj kćerkici Dženi, a na kraju je napravila sopstveni izum.

Tako je napravila lutku koja recituje četiri poglavlja iz Kur'ana. Masovna proizvodnja je već počela, a lutka, koja nevjerovatno podsjeća na Barbiku, već je na policama prodavnica u arapskom zaljevu.

– Kada je moja kćerka Džena napunila dvije godine, tražila sam igračku ili pomoćno sredstvo koje će joj pomoći da nauči stihove iz Kur'ana lako i brzo, tokom igre – izjavila je Samira Amarir. Lutka Džena, dobila je ime po Samirinoj kćerki. Džena inače na arapskom jeziku znači nebo, a lutka se kupuje obučena u dugačku haljinu sa ljubičastom maramom za glavi.

Amarir je odlučila da joj potamni kožu i da je malo našminka. – Za mene je važno da moja kćerka u toj lutki prepozna sebe ili svoju majku – smatra Samira. Poglavlja koja lutka recituje odabrana su tako da su laka za pamćenje, a nakon nekoliko dana igranja, Samirina kćerka je sama počela da govori stihove. Samira se s porodicom preselila iz Francuske u Ujedinjene Arapske Emirate da bi promovirala lutku. Nakon četiri godine i mnogo posjeta kineskim fabrikama lutka je lansirana u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu i UAE.


avaz.ba