Naslovnica Vijesti BiH ZENICA: Predstavljen Program zapošljavanja osoba sa invaliditetom (FOTO)

ZENICA: Predstavljen Program zapošljavanja osoba sa invaliditetom (FOTO)

248
PODIJELI

Fond za profesionalnu rehabilizaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije BiH, koji već sedam godina nudi programe kroz koje radi na inkluziji invalidnih osoba u normalne životne tokove, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, predstavio je danas u Zenici svoje aktivnosti i najavio da će krajem septembra biti raspisan javni poziv na učešće u programu planiranog u 2017.

“Ove godine bit će obezbijeđeno 6,5 do 7 miliona maraka, što bi trebalo biti dovoljno da posao pronađe 550 do 600 osoba sa invaliditetom”, izjavio je ovom prilikom direktor Fonda, Ahmet Baljić. Ovim sredstvima, iznosom u rasponu od 7 do 15.750 KM, pokrivaju se doprinosi i plate osoba sa invaliditetom u periodu od godinu dana, te omogućava podrška poslodavcima u uspostavljanju uslova za rad invalidnih osoba.

“Mi očekujemo da će na području Zeničko-dobojskog kantona na ovaj način ove godine biti uposleno najmanje stotinu osoba sa invaliditetom”, istakao je ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, Nurđehan Šahinović.

Ugovore sa Fondom dosad je uspostavilo 1.400 pravnih subjekata na području Federacije, što se smatra nedovoljnim. Direktor Fonda je istakao da 2/3 poslodavaca u Federaciji BiH, bilo da se radi o firmama ili udruženjima, ne poštuju zakonska prava invalidnih osoba.

“Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji propisana je obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom po kvotnom sistemu, što znači da je svaki poslodavac, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, dužan, na svakog 16. radnika, zaposliti jedno lice sa invaliditetom”, podsjetio je Baljić.