Planirate prodati stari telefon? Ovako obrišite baš sve sa njega

Planirate prodati stari telefon? Ovako obrišite baš sve sa njega

PODIJELI

Kad kupujemo novi mobitel, mnogi od nas stari će česti staviti na Njuškalo kako bi prodajom popravili računicu i kupili nešto bolji uređaj od prvotnih planova.

Tu je i opcija zamjene staro za novo, ali prije svega moramo se pobrinuti kako bi naš uređaj budućem vlasniku stigao potpuno prazan i bez ikakvih neugodnih detalja.

Naši telefoni su danas spremište najprivatnijih tajni, poslovnih poruka, bankovnih podataka, ali i fotografija i poruka koje su često samo za naše oči. Sve to moramo preseliti na sigurnu lokaciju, ako to želimo sačuvati prije nego potpuno očistimo stari telefon. Na starom iPhoneu bi trebali prvo isključiti iMessages (ako prelazimo na Android), kako bi bili sigurni da će vam poruke normalno dolaziti.

Oni koji koriste Appleov sat trebali bi prekinuti vezu prije spajanja s novim telefonom. Sljedeći korak za one koji prelaze na novi iPhone je backup cijelog uređaja s opcijama za podatke koje želite backupirati. Prije resetiranja uređaja za svaki slučaj se odlogirajte iz iClouda u postavkama telefona.

Da bi resetirali telefon, morate otići u Postavke-Općenito pa na Resetiranje pri dnu izbornika i odabrati opciju koja će izbrisati sav sadržaj i postavke. Vlasnici Android uređaja prolaze sličnu proceduru. Ostajete li na Androidu, vjerojatno želite da vas prate i aplikacije, a njih možete sinkronizirati s računom odlaskom u Postavke – Računi i sinkronizacija i klik na Sinkroniziraj sada, pod uvjetom da vam automatska sinkronizacija nije uključena.

Cijeli telefon možete backupirati odlaskom u Postavke pa u Sigurnosno kopiranje (Backup). Ovdje možete sigurnosnu kopiju spremiti u Google Drive, a neki proizvođači nude i svoju opciju spremanja sigurnosnih kopija uređaja.

Sljedeći korak je resetiranje telefona na tvorničke postavke, a ta se opcija najčešće nalazi u izborniku Sigurnosne kopije i poništavanje (Backup & reset). Nudi li vam telefon izbor, kliknite na opciju koja će ukloniti sve podatke i postavke.

24sata.hr

Komentari

Komentari