Naslovnica Nekategorisano Facebookov veliki plan: Žele nas sve u virtualnoj stvarnosti

Facebookov veliki plan: Žele nas sve u virtualnoj stvarnosti

19
PODIJELI

Facebook želi da virtualna stvarnost postane uobičajena kao mobiteli i zbog toga su u srijedu predstavili novi uređaj – Oculus Go, koji na tržište stiže sljedeće godine.

Koštat će 200 dolara, a Mark Zuckerberg je rekao kako će to biti najpristupačnije VR iskustvo ikad. Zuckerberg je priznao da virtualna stvarnost ne raste kao što bi željeli, ali da je njihov cilj da milijardu ljudi uvedu u virtualnu stvarnost. Kako bi to postalo moguće, potreban je uređaj koji može raditi samostalno, bez računala ili mobitela, ali i nudi vrhunsko iskustvo.

Oculus Go će nuditi VR iskustvo koje je nešto bolje od Gear VR za Samsungove telefone te nešto lošije od Rifta, međutim bit će puno povoljnije od Rifta. S druge strane, Facebook i njihov Oculus rade i na puno naprednijem uređaju koji je poznat pod nazivom Projekt Santa Cruz. On će nuditi praćenje pokreta bez potrebe za vezom s računalom ili dodatnim senzorima koje morate razmjestiti po prostoriji.

No, još se ne zna kad će stići na tržište. Do tada će puno nade polagati u Oculus Go, uređaj koji će dobiti nove leće, imat će rezoluciju od 2560×1440 piksela i kontroler sličan onome za Gear VR. To znači i da će aplikacije sa Samsungovog uređaja biti kompatibilne s novim. No, pravo je pitanje hoće li i ovaj uređaj uspjeti na tržištu. Analitičar John Delaney iz IDC-a za BBC je rekao kako virtualna stvarnost neće uspjeti, ako ne stigne na masovno tržište po ovoj cijeni.

24sata.hr