Naslovnica Show Muzika Navršilo se 16 godina od smrti kraljice sevdaha Nade Mamule: Svi su...

Navršilo se 16 godina od smrti kraljice sevdaha Nade Mamule: Svi su mislili da je Sarajka, jer je toliko voljela Bosnu

36
PODIJELI

Neizbrisivi trag u muzičkoj baštini Bosne i Hercegovine, ali i šire, ostavila je Nada Mamula. Rijetko ko će uspjeti nadahnuto i sa srcem otpjevati sevdalinke poput “U đul-bašti”, ”Bosno moja”, ”Mujo kuje”, ”Omer beže”, ”Svaka majka koja kćerku ima”… kao što je to činila Mamula.

Bila je i ostala jedan od simbola sevdaha. Danas se navršilo 16 godina od njene smrti, a prijatelji, poznanici i kolege imaju samo riječi hvale za, kako kažu, neponovljivu Nadu. Uvijek prva S mnogo topline u glasu, zajedničkih koncerata i druženja Mamule se prisjetila Beba Selimović. – Bila je izuzetna žena, prijatelj, pjevač…

Često smo skupa nastupale, a od nje sam uvijek učila. I danas čuvam naše fotografije sa zajedničkih koncerata, kojih je bilo mnogo. Sjećam se da me nagovorila da jedem ljute papričice i jagode s jogurtom. U društvu je uvijek bila prva, izvodila nas na večere, zabavljala muzičare, pa nam ni turneje, koje su trajale po mjesec, nisu teško padale. Živjela je u Sarajevu, na Marindvoru. Iako je rođena Beograđanka, svi su mislili da je Sarajka, jer je toliko voljela Bosnu, njene ljude, sevdalinku – kazala nam je Selimović.

Divna vremena

Mamule se prisjetila i Zora Dubljević. Zajedno su proputovale cijelu bivšu Jugoslaviju i održale brojne koncerte. – To su bila divna vremena. Kada ih se sjetim, prvo pomislim na svoju Nadu. Bila mi je najbolja prijateljica u to vrijeme. Zajedno sa Zehrom Deović održale smo stotine koncerata. Na turneje smo išli i kamionima, traktorima, nastupale u domovima armije – govori Dubljević i dodaje da je s njom provela najbolje dane života.

Nažalost, nije imala djece, a život je, govori Zora, posvetila mužu Nikoli i, naravno, svojoj mnogobrojnoj publici. – Mnogo je nastupala sa Safetom Isovićem, a sjećam se njenih nastupa za Tita sa Zaimom Imamovićem – prisjetila se Dubljević.

Odoh i ja na Radio Sarajevo

Nada Mamula rođena je u Beogradu 9. januara 1927. godine. Pjevačku karijeru započinje na Radio Sarajevu 1953., gdje je došla sa suprugom koji je u glavnom gradu BiH dobio posao. – Suprug Nikola i ja slušali smo jednom radio u menzi, gdje smo se hranili. U to vrijeme rijetko je ko i posjedovao radioaparat. Zapjevušila sam pjesmu koja je emitirana i odjednom saopćila mužu: „Odoh i ja na Radio Sarajevo“. I primili su me – kazala je Mamula u jednom intervjuu.

Skroman odlazak

Predosjećajući da joj se bliži kraj, u oktobru 2001. godine zaželjela je da njen odlazak bude skroman bez velike medijske pažnje. Umrla je 11. oktobra u jednoj beogradskoj bolnici, a našla je spokoj u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju pored svojih roditelja, a mediji su se od nje rastali tek s nekoliko redaka.


avaz.ba