Naslovnica Vijesti BiH PUT BICIKLOM DUG 550 KILOMETARA: Biciklista Nedžad Agić kreće na turneju po...

PUT BICIKLOM DUG 550 KILOMETARA: Biciklista Nedžad Agić kreće na turneju po Albaniji (FOTO/VIDEO)

132
PODIJELI

Zeničanin Nedžad Agić, dugogodišnji je aktivni biciklista i zaljubljenik u ovaj sport, koji iza sebe ima nekoliko hiljada pređenih kilometara, na njemu najdražem prevoznom sredstvu, biciklu.

Nedavno se vratio iz Dubrovnika, u koji je otputovao biciklom na obilježavanje godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, te kako kaže i na taj način je predstavio Bosnu i Hercegovinu i grad Zenicu.

Ovog puta, Agić putuje u Albaniju, na poziv Biciklističkog saveza ove zemlje, te odlazi posjetiti kulturno-historijska obilježja države Albanije, a kako ističe ovo zanimljivo iskustvo i putovanje trajat će pet dana, pod sloganom “Albanija 2017”, a počinje sutra.

“Biciklistički savez Albanije me pozvao da budem njihov gost. Oni također baštine kulturnu baštinu njihove zemlje, te će sva turneja biti zasnovana na kutlurnoj baštini, obilasku spomenika države Albanije. Predstavnik njihovog Saveza, doći ce u mjesto Gusinje u Crnoj Gori dokle mislim ići autobusom, a zatim ću sa čovjekom koji je ispred Biciklističkog saveza Albanije, nastaviti put. Za početak ići ćemo do Skadra u dužini 100 km, tu ćemo noćiti, zatim slijedi Tirana od 90 km sa noćenjem i zatim naredni dan idemo do Drača. Vraćamo se istim putem i obilazit ćemo sve spomenike kulture, a zvaničan poziv sam dobio od sekretara Biciklističke federacije saveza Albanije Alferda Taheraja”, kazao je na današnjoj konferenciji za medije, Nedžad Agić.

Tura duga 550 kilometara zasniva se na obilasku kulturnih spomenika ove zemlje, muzeja, tvrđava, a sigurno je da se država Albanija polako otvara svijetu, te predstavlja ono najbolje što ima.

Kako dodaje Agić u povratku iz Drača, Tirane i Skadra preći će u Crnu Goru i gradove Ulcinj, Bar, Budva, Cetinje i Podgorica, gdje će se autobusom uputiti ka Bosni i Hercegovini i gradu Zenici.