Naslovnica Nekategorisano Stvari koje ne smijete čuvati u računaru i mobitelu

Stvari koje ne smijete čuvati u računaru i mobitelu

18
PODIJELI

Htjeli mi to priznati ili ne, naši računari i pametni telefoni nepresušan su izvor informacija o nama. Od telefonskih brojeva, adrese, e-mailova s više ili manje povjerljivim poslovnim i privatnim podacima, izvještajima iz banke, a da o lozinkama i korisničkim računima ni ne govorimo.

Pa ipak, na neke bi stvari trebali obratiti posebnu pažnju, posebno ako ne koristite nikakav dodatni sistem zaštite.

Izvještaji iz banke i drugi finansijski dokumenti

Primate li takve dokumente na svoju e-mail adresu, preuzmite ih na računar i obrišite iz inboxa.

U slučaju upada u vaš e-mail račun, otežat ćete hakerima pronalaženje dodatnih informacija o vama. Kad jednom preuzmete dokumente na svoj računar ili pametni telefon, razmislite o stvaranju digitalne arhive koja nije dostupna putem interneta. Uložite u prijenosni disk s mogućnošću enkripcije i sve osjetljive dokumente pohranjujte na taj disk, a izbrišite s računara.

Prijave na oglase za posao odnosno molbe za posao

Ovo se posebno odnosi na one koji koriste službene računare i u privatno vrijeme ili su odlučili potražiti novi posao, a molbe šalju s računara na poslu.

Osobni dokumenti i isprave

Digitalne kopije osobnih dokumenata mogu dobro doći ako dođe do krađe ili gubitka fizičkih dokumenata, ili pak ako obavljate nekakvu prijavu digitalnim putem. No, ako su nezaštićene, izlažete se opasnosti od krađe identiteta.

Historija pretraživanja

Koliko god to glupo zvučalo, ali neki ljudi nikad ne brišu svoju historiju pretraživanja na računaru. A ona skriva gomilu informacija o korisniku tog računara. Od podataka o vašem e-mail servisu, banci, mjestu rada, poslovnom e-mailu, pa do neugodnih pretraga koje ste radili u kasno doba.

Korisnička imena i lozinke

Ako već morate zapisivati lozinku ili PIN, pobrinite se da ju je teško pronaći, odnosno da ju je teško prepoznati. Odaberite neki od password managera, programa koji su specijalizirani za čuvanje lozinki. Ili se poslužite nekim trikom i zapišite lozinke u dokument koji ćete nazvati drugim imenom, a lozinku sakriti u većem tekstu.

Povjerljivi poslovni dokumenti

Ne biste ih trebali ostavljati nezaštićene na vidljivom mjestu ili otvorene kad niste blizu računara. Osim toga, povjerljive dokumente ne biste trebali slati putem nezaštićenih internetskih veza ni putem običnog e-maila. Radije ih enkriptirajte prije slanja ili barem zaštitite lozinkom koju nećete zapisati u tom istom e-mailu.

Poruke i računi koje sinkronizirate na različitim uređajima

Koristite li više računare ili pametne telefone, vjerovatno imate podešenu sinkronizaciju podataka među tim uređajima. Od primanja e-mail poruka na bilo kojem uređaju koji koristite, preko sinkronizacije internetskih preglednika, profila na društvenim mrežama do chatova ili iMessagea koji se pojavljuju čim se prijavite na neki računar.

Trebali biste razmisliti o ograničavanju primanja poruka na samo jednom uređaju koji najčešće koristite. Tako ćete smanjiti mogućnost da neko neovlašteno čita vaše poruke samo zato što ste zaboravili ugasiti aplikaciju ili odjaviti se iz korisničkog računa.
avaz.ba