Naslovnica Lifestyle Sušenje veša u stanu opasno je za zdravlje

Sušenje veša u stanu opasno je za zdravlje

106
PODIJELI

 Grijete li se na toplanu ili vam je jednostavno zimi toplo u stanu ili kući, uvijek dobro dođe mašina opranog veša koja će dodati malo vlage u zraku?

Međutim neka naučna istraživanja su pokazala kako sušenje odjeće u stanu može ugroziti naše zdravlje. Kako?

Mjesto istraživanja bile su prostorije u kojima se suši veš poslije pranja deterdžentom i omekšivačem i dokazano je da se upravo na tim mjestima u zraku nalazi veliki broj hemikalija koje su vrlo opasne za zdravlje i mogu čak dovesti do obolijevanja od raka.

Među otkrivenim hemikalijama više je od 25 spojeva uključujući i sedam opasnih zagađivača zraka, a čak dva, acetaldehid i benzen, u SAD-u su označena kao kancerogene supstance.

“Vlažno okruženje potiče rast plijesni koje mogu otpustiti svoje spore, a one uzrokuju alergijske reakcije kod nekih ljudi. Plijesan i spore gljiva obično nisu vidljive ljudskom oku. U normalnim situacijama, ljudi će kihati ili kašljati ako udahnu te spore jer se tako naš imunitet bori s njima. No ako niste osjetljivi na plijesan, možda nikad nećete imati reakciju na nju. Astmatičari koji su osjetljivi na spore gljiva mogu najviše patiti u ovim situacijama jer to pogoršava njihove simptome”,kazala je Pheena Kenny, iz irske Udruge astmatičara za Independent.

I ranije je upozoravano kako boravak u prostorijama u kojima se suši odjeća može izazvati glavobolje i probleme s disanjem.

Ako već nemate sušilicu za veš, najbolje bi bilo odjeću sušiti za lijepog dana na otvorenom ili za tu namjenu odrediti jednu prostoriju koju rijetko koristite.

radiosarajevo.ba