Naslovnica Vijesti BiH Travnik: Protestna šetnja prosvjetnih radnika (VIDEO)

Travnik: Protestna šetnja prosvjetnih radnika (VIDEO)

99
PODIJELI

Prosvjetni radnici SBK okupljeni u koordinaciju četiri sindikata obrazovanja nastavili su svoju borbu za novi kolektivni ugovor.

Ovog četvrtka sindikalni predstavnici iz svih škola protestnom šetnjom glavnom ulicom u Travniku izrazili su nezadovoljstvo zbog stanja u obrazovanju.

Potpredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBK-u Abdulah Serezlija, kazao je da su na proteste stigli samo sindikalni predstavnici, jer nisu htjeli remetiti nastavu. Ističe da od Vlade traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora  i stavljanje izvan snage Pravilnika o ocjenjivanju i napredovanju kojeg primjenjuje resorno ministarstvo.

Serezlija se nada i vjeruje da će poslije ovog protesta Vlada SBK donijeti odgovarajuće odluke.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK-a Muhamed Pajić je kazao da je ova mirna protestna šetnja rezultat neuspješnih dvogodišnjih pregovora između sindikata i Vlade SBK po pitanju novog kolektivnog ugovora.

Prvi put, nakon 15 godina, prosvjetni radnici u Srednjobosanskom kantonu nemaju zaključen kolektivni ugovor i rješena radna prava.

Ukoliko Vlada SBK i dalje bude odbojala zaključiti Kolektivni ugovor, predstavnici Sindikata obrazovanja su najavili da će poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje u cilju ostvarivanja svojih zahtjeva.