Naslovnica Vijesti BiH VIŠE OD 250 IZLAGAČA: U Zenici započeo sajam organske proizvodnje OPEN's 2017...

VIŠE OD 250 IZLAGAČA: U Zenici započeo sajam organske proizvodnje OPEN's 2017 (FOTO)

254
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

Na Trgu Alije Izetbegovića, danas je svečanim kultuno-zabavnim programom svečano otvoren 7. po redu Sajam organske proizvodnje “OPEN's” 2017.

Ovogodišnji Sajam prostire se na oko 2.500 metara kvadratnih natkrivenog prostora, a svoje proizvode ove godine izložilo je 259 izlagača, a po riječima direktora Sajma, ovogodišnji broj izlagača je rekordan.

“Ove godine imamo rekordan broj izlagača, cca 259 izlagača iz cijele BiH. Imate preko 5.000 proizvoda, koje možete da vidite tu i da ih konzumirate. Na centralnom otvorenju obratili su se eminentni profesori, gradonačelnici, ministri, savjetnici ministara sa nivoa Federacije, Kantona i Općine”, istakao nam je Refik Alihodžić, direktor Sajma OPEN's i predsjednik Asocijacije organskih proizvođača ZDK.

Suada Tatarević na Sajam OPEN's stigla je iz Jajca, a pčelarstvom se bavi oko petnaest godina zajedno sa svojom porodicom.

“Pčelarstvom se bavimo 10-15 godina. Svake godine smo na sajmu, jako smo zadovoljni organizacijom i ne bi ništa mijenjali, lijepo je i ovo je odličan period godine za organizaciju sajma”, ističe Suada.

Po riječima Vezire Alihodžić iz Visokog, koja se već dugi niz godina bavi proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, domaća hrana je najbolji način za zdrav i uspješan život.

“Imamo lično svoju farmu krava, na kojoj ja i moja cijela porodica, sinovi, snahe i muž proizvodimo ove proizvode. Bavimo se mliječnim proizvodima, a pored toga ja pravim paprike, džemove i sokove”, ističe Vezira.

Ljekovitim i začinskim biljem predstavio se i Vladimir Ferdanović iz Visokog: “Bavimo se ljekovitim i začinskim biljem u organskoj proizvodnji. Što se tiče sajmova ovakve vrste mi smo zadovoljni i posjećujemo sajmove, jer tako prezentujemo svoje proizvode i svoj rad, pogotovo na područjima gdje mi nismo puno zastupljeni”, kazao nam je Ferdanović.

Ovogodišnji sajam “OPEN's” trajat će od 12. do 15. oktobra na Trgu Alije Izetbegovića, te će se održavati pod motom “Vrijeme je za mlijeko”.