Naslovnica Vijesti BiH Zemlje koje su uvele mjere kontrole duhana tvrde da su svi strahovi...

Zemlje koje su uvele mjere kontrole duhana tvrde da su svi strahovi ugostitelja neosnovani

20
PODIJELI

U zgradi Parlamenta FBiH u Sarajevu danas je održana radionica o temi “Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje” u kojoj su, među ostalima, učestvovali i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i EU.

Zamjenik šefa delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno je rekao da je osnovno pitanje kako uvesti efikasnu kontrolu duhana u javnom prostoru te kako unaprijediti BiH u zdraviju zajednicu. On je podsjetio i da sve zemlje koje žele ući u EU moraju implementirati mjere kontrole duhana.

Na sastanku je razgovarano i o zabrinutosti ugostitelja da će im se smanjiti prihodi, no, kako ističe Sinno, prema pokazateljima u zemljama koje su uvele mjere kontrole duhana takvi strahovi su neosnovani.

Jedna od učesnica radionice bila je i švicarska ambasadorica u BiH Andrea Rauber Saxer koja je podijelila iskustva iz svoje zemlje, a koja se tiču uvođenja sličnog zakona.

“U Švicarskoj nije bilo lako usvojiti zakon, ali 10 godina poslije vidimo učinke, troškovi u zdravstvu su manji, jer su ljudi zdraviji, a restorani i barovi su puniji nego prije. Najbitnije je što smo zaštitili trudnice i djecu od duhanskog dima”, rekla je ambasadorica Rauber Saxer.

Zastupnica u parlamentu FBiH Lidija Bradara je kazala kako se nada da će nakon svih javnih rasprava uspjeti donijeti ovaj zakon te da je vrlo bitno senzibilizirati javnost za ovu tematiku.

I šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas je rekao kako su kroz ovaj proces prošle mnoge zemlje, pa i one siromašnije, ali da su iskustva svih njih pozitivna te da nema razloga za zabrinutost ugostitelja i prodavača duhana.

“Duhan ubija i moramo poduzeti mjere protiv toga. Zbog toga podržavamo inicijativu za donošenje ovog zakona koji će doprinijeti smanjenju korištenja duhana”, rekao je šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsaszky.

Klix.ba