Naslovnica Vijesti BiH CCI: Treba proći 500 godina da jedna penzija u BiH bude dovoljna...

CCI: Treba proći 500 godina da jedna penzija u BiH bude dovoljna za potrošačku korpu

44
PODIJELI
haber.ba

Iz organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) saopćili da je iz zvanične statistike vidljivo da su većina radnika i skoro svi penzioneri u zoni siromaštva.

“U posljednje dvije godine, tačnije od početka provedbe Reformske agende, prosječna plata u oba entiteta porasla je za 1 posto (ili 5 KM), što upućuje na zaključak da životni standard građana stagnira, dok je potrošačka korpa i dalje skoro duplo veća od prosječne plate”, navode iz CCI-ja.

Prema zvaničnoj statistici, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u augustu iznosila je 871 KM, a u Republici Srpskoj iznosila je 832 KM. Najviše neto plate u Federaciji BiH bile su u energetskom sektoru, 1.670 KM, a najniže u ugostiteljstvu 539 KM, dok su u Republici Srpskoj najviše plate bile u oblasti finansija i osiguranja, 1.300 KM, a najniže u građevinarstvu 545 KM.

“U posljednje dvije godine, zanemarljiv je porast prosječne plate i prosječne penzije, dok je kod vrijednosti potrošačke korpe vidljiva stagnacija, odnosno regresija od 4 KM. Njihov odnos nam pokazuje koliko je loš životni standard i koliko je slaba kupovna moć građana BiH. Može se zaključiti da je potrebno skoro dvije prosječne neto plaće ili četiri prosječne penzije da bi se priuštila jedna potrošačka korpa. Ovi poražavajući podaci takođe ukazuju i na nedovoljan ekonomski rast i razvoj”, kažu iz CCi-ja.

Ukoliko prosječne plate budu rasle tempom kao u prethodne dvije godine, zaključuju, bit će potrebno više 15 godina da jedna prosječna plata bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, dok je po pitanju penzija, kako navode, apsurdno praviti ovakve procjene, jer će ovim tempom, proći više od 500 godina prije nego penzija bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe.

Radiosarajevo.ba