Naslovnica Vijesti BiH Danas testiranja građana na bolesti pluća širom BiH

Danas testiranja građana na bolesti pluća širom BiH

103
PODIJELI

Organizirano testiranje građana na bolesti pluća bit će omogućeno ove srijede, kada se obilježava Svjetski dan bolesti pluća (KOBP), u sklopu projekta “Biram zdravlje” kojeg provodi Udruženje za razvoj društva ”Kap”, u suradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Organizirano testiranje građana bit će održano u Općoj bolnici ”Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, te u domovima zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Travnik, Sarajevo, Kreševo, Cazin, Bihać, Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic i Fojnica.

Više od trećine svih smrti uzrokovanih bolesti karcinoma u Bosni i Hercegovini, posljedica su bolesti pluća, posebno kod muškaraca (35 posto). U Bosni i Hercegovini od karcinoma pluća svake godine oboli preko 1.500 osoba, priopćeno je iz Udruženja za razvoj društva “KAP”.

Rezultati petogodišnjeg preživljenja su porazni i iznose svega oko 17 posto. Bolesti pluća su uglavnom one na koje se može utjecati i prevenirati oboljenje.

U sklopu projekta “Biram zdravlje”, građani će putem brošura i video emisije biti educirani o prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti pluća.

vecernji.ba