Naslovnica Vijesti Od danas obavezna zimska oprema, kazne za neposjedovanje i do 500 KM!

Od danas obavezna zimska oprema, kazne za neposjedovanje i do 500 KM!

18
PODIJELI

Od ove srijede na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonska je obaveza posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete koji vladaju.

Tačnije, u periodu od 15. novembra 2017. do 15. aprila 2018. godine sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, kako bi se mogli prilagoditi uslovima na cesti i biti sigurni učesnici saobraćaja.

Pod obaveznom zimskom opremom se podrazumjeva:

Za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3.5 tona:

-Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra);
-Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimatra i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova;

Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3.5 tona:

-Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra), lanci za snijeg i priručni alat: lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kilograma;
-Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 milimetra) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta (pada snijeg i zadržava se na kolovozu, ugažen snijeg na kolovozu, kiša ledi na kolovozu ili zaleđen kolovoz) i priručni alat.

Podsjećamo, u skladu sa  Zakonom, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

-40 KM za vozača po članu 238. st. 1. tačka 38.
-500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice po članu 234. stav 1. tačka 22.
-500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prevoza po članu 234. Stav 2. tačka 22.

Napominjemo da tokom zimskog perioda može doći do zabrane ili ograničenja kretanja za određenju kategoriju vozila ili usmena naredba za prekid kretanja vozila i otklanjanje neispravnosti.

Ovim putem apelujemo na sve vozače da na vrijeme osiguraju zakonom predviđenu zimsku opremu, te i na taj način doprinesu sopstvenoj, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.