Naslovnica Vijesti BiH Potpisani ugovori o zimskom održavanju za područje grada Zenice (FOTO)

Potpisani ugovori o zimskom održavanju za područje grada Zenice (FOTO)

3
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U skladu sa usvojenim Planom zimske službe na teritoriji grada Zenice za održavanje lokalnih puteva i gradskih ulica za 2017/2018. godinu danas je u Gradskoj upravi upriličeno potpisivanje Ugovora sa izvođačem radova.

Ugovor su potpisali u ime Grada Zenice gradonačelnik Fuad Kasumović, a za izvođača radova direktor Privrednog društva “Komgrad-Ze” d.o.o. Zenica Muhamed Šibonjić. Izvođač se Ugovorom obavezao da u periodu od 15. 11. 2017. do 15. 03. 2018. godine izvrši usluge na održavanju prohodnosti puteva u cjelosti prema Programu zimske službe na lokalnim i nekategorisanim putevima grada Zenice.

“Današnjim potpisivanjem ugovora sa firmom “Komgrad-Ze” d.o.o. i definisanjem programa rada zimske službe sa Albom Zenica, stvoreni su preduslovi za početak rada zimske službe na putevima, lokalnim i nekategorisanim putevima, gradskim ulicama na teritoriji grada Zenice. Radi se na održavanju 288 km lokalnih i nekategorisanih puteva i održavanju 120 km gradskih ulica i 51 km trotoara. Sve obaveze izvođača radova definisane su programom rada zimske službe, a glavne stvari za održavanje su: uklanjanje snijega u vrijeme sniježnih padavina, posipanje abrazivnim materijalom i industrijskom solju u cilju spječavanja poledica i redovna 24-satna ophodnja i dežure na svim lokalnokategorisanim putevima”, kazao je Haris Ibrahimagić, iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Zenica.

Prema riječima Sabire Helvide, pomoćnice Gradonačelnika u Službi za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove ova Služba je u saradnji sa Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada “Zenica” d.o.o. Zenica izradila Program zimske službe koji definiše uslove zimskog održavanja.

Grad Zenica je za ove poslove za period 15.11.2017. – 31.12.2018. godine u Budžetu osigurao 333.000,00 KM. 

Predstavnici izvođača radova Muhamed Šibonjić i Almas Porča, član Uprave Alba Zenica preduzeća koje održava gradske ulice su ovom prilikom napomenuli da su na vrijeme osigurali potreban materijal za održavanje i da sezonu dočekuju spremno. Dodali su da će učiniti sve da ispune zahtjeve kako Gradonačelnika tako i građana o poboljšanju usluga koje pružaju.

“Što se tiče spremnosti, tehnički smo potpuno spremi, danas prebacujemo i mijenjamo funkciju sa ljetnog održavanja zelenila, čišćenja, te mašine aktiviriamo u zimsko održavanje. Ostale mašine su već montirane, dva velika kamiona, dva mala i večeras ako zapada možemo izaći na teren. Posipni materijal je spreman, 140 tona soli na lageru, 85 tona troske, dežure određene, telefoni dati, po sedmica određeno ko je u operativi, ko je dežurni i određene dežure u noćnoj i dnevnoj smjeni, tako da je Alba potpuno spremna za zimsku sezonu održavanja”, rekao je Almas Porča, rukovodilac tehničke operative i član Uprave Alba Zenica.

Važno je napomenuti da u slučaju visine snježnog pokrivača preko 50 cm ingerencije Službe i Gradske uprave se prenose na Štab civilne zaštite Grada Zenica što se smatra elementarnom nepogodom.