Naslovnica Vijesti BiH UZ AKCIJU MJERENJA ŠEĆERA U KRVI: U Zenici obilježen Svjetski dan dijabetesa...

UZ AKCIJU MJERENJA ŠEĆERA U KRVI: U Zenici obilježen Svjetski dan dijabetesa (FOTO)

4
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava u više od 170 zemalja širom svijeta, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, danas u Shopping centru Džananović u Zenici, organizovano je “besplatno mjerenje šećera u krvi”.

Ovoj akciji pridružio se veliki broj Zeničanki i Zeničana, kao i dijabetičara koji su obavili mjerenje, te dobili upute i savjete prisutnih ljekara i medicinskog osoblja.
“Cilj današnje akcije jeste usmjeriti naše građane na pravovoremenu kontinuiranu i redovnu kontrolu šećera u krvi, sve s ciljem kako bi se na vrijeme otkrio dijabetes, spriječio njegov štetni pravac djelovanja. U svim gradovima na području ZDK, danas je organizovana akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi uz podjelu zdravstveno-promotivnog materijala i davanje savjeta. Naglasak i tema ove godine su borba protiv dijabetesa, a fokus je stavljen na žene koje žive sa dijabetesom ili koje su u riziku”, kazala nam je dr. Elma Kuduzović, koordinator Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.
Kako ljekari ističu, svake godine je sve veći broj oboljelih od dijabetesa. U Zeničko-dobojskom kantonu od 2012. pa sve do 2017. godine pojavio se porast sa 16.000 do 19.000 oboljelih od dijabetesa, s tim da ta brojka uključuje i djecu: “U periodu od 2012. godine broj djece oboljele od dijabetesa je bio oko 180, a trenutno je oboljelih oko 230. Imamo tu nezdravu ishranu i fizičku neaktivnost koji vode tome da dijabetes postane globalni javno-zdravstveni problem u toj populaciji. To je ono na šta moramo animirati i roditelje i škole u saradnji s nama, da poradimo na tom problemu kako bismo spriječili pojavu dijabetesa krenuvši od najmlađe populacije”, ističe dr. Kuduzović.
Prema istraživanjima, u svijetu živi 199 miliona žena sa dijabetesom. Pretpostavlja se da će taj broj porasti do 313 miliona do 2040. godine. Dijabetes je deveti vodeći uzrok smrti kod žena na globalnom nivou, koji svake godine odnose oko 2 miliona smrtnih slučajeva žena.
Halima Hodžić je dugogodišnji dijabetičar koja se danas odazvala ovoj akciji, te ističe da nije zadovoljna rezultatom mjerenja: “Na tabletama sam, ali nisam zadovoljna svojim trenutnim stanjem. Pritisak mi je previše visok, ali zato što sam jela jabukov pekmez, pa mi se zato povisio. Slabo vodim računa o ishrani. Ne čuvam se ništa. Hoće me na inzulin, a ja neću još, a šest godina se borim sa šećerom i tabletama. Nekada se pridržavam, a inače volim pojesti i pitu, slatko, krompir i rižu, a sve je to ubitačno”, rekla nam je Halima.
Zeničanin Redžip Tokalić kazao nam je da inače nije imao problema sa šećerom, te da je uvijek bio u nekoj normalnoj visini, no ovog jutra je bio dosta veći: “Čuo sam da mi pritisak nije dobar. Sad je bio 9,9, a inače je bio 4,6. Ne znam da li je ovo učinio jutrošnji doručak ili čaj ne znam. Inače pazim na prehranu, vodim računa o tome iako živim sam. Jede se ponekad po restoranima. Fizičku aktivnost skoro pa nemam, malo nekada pješačim na vikendici, ali to nije dovoljno”, kazao nam je Redžip.
Centralni skup obilježavanja, 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa, ove godine je održan u Maglaju, a mjerenje je organizovano i u Varešu, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima kao i u Zenici.