Naslovnica Kuhinja Orahnjača i makovnjača: Uvijek će biti savršene uz ove trikove

Orahnjača i makovnjača: Uvijek će biti savršene uz ove trikove

PODIJELI

Da bi kolač bio ukusan i ispao kako treba, savjet je držati se precizno recepta. No, postoji nekoliko trikova koje domaćice koriste kako bi im orahnjača i makovnjača bile savršene, i to baš svaki put kada ih prave.

Na primjer, žumanjci (ili cijela jaja) koji idu u tijesto ne smiju biti hladni, već ih treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se zagriju. Zatim, koristiti možete i suhi i svježi kvasac, ali kada koristite suhi, ostavite ga da se digne kao što se to radi sa svježim. Tijekom pečenja, na dno pećnice stavite metalnu posudicu s vrućom vodom jer para pomaže da se tijesto bolje digne, a kolač bude prhkiji.

RECEPT ZA ORAHNJAČU:

Sastojci:
Za tijesto: 1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca 40 dag brašna 8 dag margarina 8 dag šećera 2 žumanjka sol, limunova korica 2-3 dl mlijeka.
Za nadjev: 40 dag oraha 30 dag šećera 10 dag grožđica 2 dl mlijeka limunova korica cimet rum vanili šećer RECEPT Jaffa kuglice koje se ne peku, gotove su brzo i jako su ukusne Priprema: Izradimo tijesto po jednakom receptu kao za makovnjaču. Dignuto tijesto lagano premijesimo, razdijelimo na dva dijela i razvaljamo po pobrašnjenom ubrusu. Tijesto premažemo nadjevom te pomoću ubrusa savijemo i pažljivo istresemo u namazani kalup. Prije nego stavimo drugu savijaču, premažemo je masnoćom i stavimo peći oko 50 minuta na temperaturi od 220°C. Orehnjaču pošećerimo toplu. Nadjev: Mljevene orahe izmiješamo sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanili šećerom i malo ruma. Sve prelijemo kipućim mlijekom i ostavimo hladiti.

RECEPT ZA MAKOVNJAČU:

Sastojci:
Za tijesto: 400 g pšeničnog brašna, bijelog 2 dl mlijeka ( 3.3% masti ) 60 g kristal šećera 2 žumanjka limunova korica od 1 limuna 80 g maslaca 20 g svježeg kvasca
Za nadjev: 2,5 dl mlijeka limunova korica od 1 limuna cimet 20 g grožđica 100 g kristal šećera 1 jaje 300 g mljevenog maka
Priprema: Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat. Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata. Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

24sata.hr

Komentari

Komentari