Naslovnica Nekategorisano Android prati kretanje korisnika iako je opcija isključena

Android prati kretanje korisnika iako je opcija isključena

18
PODIJELI

Većina korisnika mobilnih telefona koji rade na Android platformi dijeljenje lokacije isključuju zbog privatnosti, ali i zbog toga što tako štede bateriju uređaja.

Ali opcija Location Share se aktivira sama od sebe – što je pokazalo istraživanje Quartz tima, što je naposlijetku priznao i Google.

Dijeljenje lokacije sakuplja informacije o kretanju korisnika – i šalje ih u Google centralu. Ova neprijatnost za korisnike aktivna je od 2017. godine, od kada je uključeno registrovanje korisnika na mrežne bazne stanice, javlja Mobit.

Prati se kretanje korisnika i telefona, a u Googleu su kazali da Cell ID kodovi koje telefon razmjenjuje sa baznom stanicom omogućavaju da se ubrza isporuka na Android uređajima.

Quartz-ovo istraživanje otkrilo je da svi moderni telefoni šalju podatke Googleu, čak i oni bez SIM kartice, ili resetovani na fabirčka podešavanja. Razmjena Cell ID podataka počinje onog momenta kada se mobitel prikači na mrežu ili Wi-Fi.

GSM Arena navodi da Google nije zloupotrijebio podatke ni na koji način, Cell ID će biti isključen – a podaci enkriptovani.

I pored objašnjenja i obećanja da će prestati da koristi „Cell ID“ opciju, nije prijatno znati da Google sakuplja podatke o kretanju korisnika čak i u slučajevima kad to korisnik eksplicitno naglasi da ne želi, navodi Balkan Android.

N1