Naslovnica Vijesti BiH BOREĆI SE ZA SVOJA PRAVA: Radnici Željezare Zenica održali protestnu šetnju ulicama...

BOREĆI SE ZA SVOJA PRAVA: Radnici Željezare Zenica održali protestnu šetnju ulicama grada (FOTO)

395
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

Ispred direkcije Željezare “Zenica” jutros u 11 sati započela je protestna mirna šetnja oko stotinu radnika ovog preduzeća, koji su ponovo izašli na ulice, u borbi za svoja prava.

Od direkcije, radnici sa transparentima, uzvicima i pozivom građanima da se pridruže ovoj šetnji, te im daju doprinos, uputili su se pred zgradu Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Delegaciju radnika nakratko je primio na razgovor kantonalni ministar za rad i socijalnu politiku, Nurdžehan Šahinović, nakon kojeg je potvrđeno da su na računima željezaraca danas bila sredstva pomoći sa federalnog nivoa.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare, naglasio je da je cilj protesta da se ubrzaju aktivnosti oko zaključaka Federalne vlade koji predviđaju da jedan segment Željezare nastavi rad.

“Cilj je da upozorimo našeg vlasnika, Federalnu vladu i da aludiramo javnost da vide u kakvom su stanju radnici Željezare. Nismo dobili primanja tri mjeseca, duguje nam se 11 plata, uvezanog staža 14 godina. Federalna vlada je donijela zaključak u kojem se navodi da bi jedan dio Željezare trebao početi da radi. Mi to tražimo da oni ispune ono što su obećali, te da mi od svog rada živimo”, kazao je Avdija Halilović – predsjednik Sindikata Željezare.

Po okončanju sastanka sa ministrom Šahinovićem, radnici su se uputili prema trgu Alije Izetbegovića, a današnju šetnju okončali protestom ispred Gradske uprave.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, pridružio se radnicima te istakao da imaju njegovu podršku i savjet da se i dalje bore za svoja prava.

Po riječima Kenana Mujkanovića, predsjednika Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka Općinskom sudu podnesen je 15. 11. i prema saznanjima Općinski sud je donio rješenje da se uplate troškovi prodvođenje stečajnog postupka u iznosu od 5.000 KM, a prema Federalnoj vladi je upućen zahtjev, da se ta sredstva osiguraju da bi Sud donio odluku o otvaranju stečajnog postupka.

“Stećajni postupak nije rješenje za problematiku Željezare i njenih radnika, međutim to je jedina opcija gdje su svi računi blokirani imovina je pod hipotekom. Ono što u cijeloj priči ohrabuje jeste što Željezara ima ogromnu imovinu i ima potraživanja prema FBiH i oni su preko 50 miliona KM, a obaveza stećajnog upravnika da izmiri svoja dugovanja i naplati sva potraživanja koja privredni subjekt ima”, ističe Mujkanović.

Sve aktivnosti preduzeća su obustavljene zbog blokade računa i isključenja struje, kao posljedica nagomilanih dugovanja, ponajviše prema Poreznoj upravi.