Naslovnica Vijesti BiH BZK “PREPOROD” ZENICA: Održano kulinarsko takmičenje u pravljenju bosanskih jela (FOTO)

BZK “PREPOROD” ZENICA: Održano kulinarsko takmičenje u pravljenju bosanskih jela (FOTO)

264
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica, sinoć je organizovano nesvakidašnje druženje kako najmlađih, tako i najstarijih članova ove kulturne zajednice.

Naime, šesnaest takmičara, raspoređenih u dvije ženske i dvije muške ekipe, učestvovale su u kulinarskom takmičenju u pravljenju bosanskih jela i to pita zeljanice, tirita, bureka, kao i tradicionalnih poslastica.

“Pravimo pite i to one tradicionalne, tirit pitu, zeljanicu, burek i imamo jedno slatko iznenađenje, koja je smislila muška ekipa. Učestvuje nas 16, najmlađi učesnik ima nepunih osam godina, a najstariji su dva penzionera. Ovdje ćemo uz sav materijal napraviti te pite, ispeći ćemo ih, imamo žiri koji će probati, procijeniti i ocijeniti koja je to najbolja ekipa. Mislim da će biti interesantno”, kazala je predsjednica BZK “Preporod” Zenica, Amna Sofić.

Predsjednica Sofić ističe, da bi se u okviru sekcija BZK “Preporoda”, nakon ovoga mogla oformiti ženska ekipa škole kuhanja, tako da bi se svaki mjesec dana jedna članica predstavljala sa nekim receptom ili jelom.

Atmosfera u prostorijama BZK “Preporoda” bivala je sve bolja, te su ekipe, svaka na svoj način, pripremale svoje tradicionalno jelo. Kako su istakli, ovo je jedan vid druženja, upoznavanja novih vještina i snalaženja u situacijama u kojima se poneki vrlo malo susreću.

“Žene su uvijek govorile da su ravnopravne u svemu, tako da mi hoćemo dokazati da smo ravnopravni u ovome, hoćemo pokazati kako kuhamo, kako dobro kuhamo, kako znamo kuhati kad hoćemo, kad želimo. Muška ekipa se razlikuje i po uniformi od ženske ekipe, jedini smo većinski muška ekipa i jedina smo pobjednička ekipa na ovom kulinarskom show-u. Pravimo domaći tradicionalni bosanski burek zvani ‘Kvrgo'”, kroz šalu, istakao nam je jedan od muških takmičara ovog kulinarskog show-a, te ujedno član Preporoda, Mirza Husetić.

Glavni sponzor ovog kulinarskog takmičenja bila je firma “Sprind” sa svojim jufkama, a kako su na kraju istakli cilj ovog kulinarskog takmičenja bio je taj da se probudi interes za tradicionalnim bosanskim jelima, koja se prave na savremeniji način, uz sve olakšice koje im pruža pekarska industrija.

Na kraju, za najbolje, proglašene su sve četiri ekipe, te su svi takmičari dobili poklon pakete sponzora takmičenja.