Naslovnica Vijesti BiH Cabaret Winnter Fest okuplja prestižna imena iz zabavnog i kulturnog života (FOTO)

Cabaret Winnter Fest okuplja prestižna imena iz zabavnog i kulturnog života (FOTO)

96
PODIJELI

Ove godine, četvrti put za redom u Cabaret Clubu u Zenici, od petka, 15. decembra, održava se jedan od najvećih zimskih Festivala u regiji, koji ljubiteljima kulture i zabave pruža pregršt zanimljivog i kvalitetnog sadržaja.

U organizaciji braće Ivana i Andrije Petrovića, zaljubljenici u kulturu na ovogodišnjem Cabaret Winter Festu, uživat će u bogatom i kvalitetnom repertoaru i programu, koji će ovu zimu učini ljepšom.

Ideja za organizacijom prvog Cabaret Winter Festa započela je spontano, te već danas prešla u tradiciju: „Sve je nastalo 2013. Godine, kada smo napravili prvi Cabaret Winter Fest“, a tada se zvao „Snježna kraljica“. Sama ideja je nastala u roku od par dana, jer nam je nekako falilo tih prednovogodišnjih dešavanja i odlučili smo se da pokušamo napraviti neke sadržaje sa kojima ćemo raditi i sa kojima ćemo ući u novu godinu. Iz godine u godinu je interes rastao, s tim da je prve godine Festival bio baziran u zimskoj bašti Cabaret Cluba i bili smo iznenađeni odzivom prvog. Počeo je drugi, gdje smo zbog interesa javnosti i gostiju širili se na zgradu BNP-a, treća godina je išla još dalje gdje je pored nas interes pokazalo i Bosansko narodno pozorište Zenica, gdje su bili prijatelji Festivala i nekoliko sadržaja smo radili na scenama ove institucije“, kazao je direktor Festivala cabaret Winter Fest, Ivan Petrović.

Festival je započeo otvorenjem izložbe radova zeničkih slikara u zimskoj bašti Cabaret Cluba, te izložbe radova osoba s posebnim potrebama i tematskim koncertom zeničke rok grupe “The Taxi Band”, koji su predstavili muzičko stvaralaštvo Johna Lenona.

„Festival je kultuno-umjetničkog sadržaja, gdje radimo stand up komedije, književne večeri, predstave, mini koncerte, radionice za djecu i odrasle, festival gdje zastupamo slikare ne samo iz Zencie nego i iz BiH, gdje bude izlozeno preko 200 djela. Svaki festival pa i ovaj nekako je baziran da bude naglašen na nekoga, pa tako i ovaj i to na osobe sa posebnim potrebama“, ističe Petrović, te naglašava da su to osobe koje ne treba stavljati u stranu nego im pružiti priliku da pokažu šta znaju, pa na taj način sva njihova djela staviti na aukciju, a sva prikupljena sredstva budu uplaćena na njihov račun.

Na ovogodišnjem Winter Festu, publiku očekuje mnogo sadržaja, predstava, koncerata, izložbi, a organizatori izdvajaju najznačajnije nastupe:

„Uspjeli smo okupiti na jednom mjestu bivše frotmene grupa Indexi, Time i Nirvana, gdje će se pojaviti na jednom mjestu, a to je jedan veliki događaj za Zenicu. Bit će jedinstvena aukciona izložba tačnije predstavljanje osoba sa posebnim potrebama. Također, predstavit ćemo njegovanje bosankohercegovačke tradicije, gdje uz sevdah, ćeteniju, narodne nošenje, ne želimo dopustiti da to padne u zaborav, a to praktikujemo svake godine. Radit ćemo veliki baletno-muzički performans sa Ars studijom iz Zenice i sa njihovim gostima. Okupit ćemo na jednom mjestu 25 zeničkih slikara i tri gosta iznenađenja iz regiona, gdje ćemo izdvojiti preko 200 djela. Poseban ovogodišnji događaj jeste promocija knjige „Leptir“ naše popularne Razije Razo, koji će se organizovati 27. Decembra, te za kojim je već sada velika potražnja“, naglašava direktor Petrović.

Marketing menadžer ovog festivala, Andrija Petrović, ističe da je ove godine Festival samofinansirajući, iako su prošle godine podršku imali i od Općine i od Kantona: „Ove godine za razliku od prošle, kompletna manifestacija je samofinansirajuća, čak ove godine nemamo podršku ni od grada ni od Vlade što smo prošle godine imali, ali nismo se dali omesti i ove godine smo još jači i bolji u odnosu na prošlu godinu. Ove godine smo napravili korak naprijed i na kompletan program ponosni smo i dogovorili smo koncert sa Jelenom Tomašević. Na festivalu će biti tri mini koncerta gdje će se omladina koji su u pozadini, imati priliku predstaviti javnosti, te smo planirali u što većem mahu potencirati sevdah“, dodaje Andrija Petrović.

Akcenat na ovogodišnji Festival, te događaj koji se posebno iščekuje jeste koncert regionalne muzičke pop dive, Jelene Tomašević, koja će svoj koncert pred zeničkom publikom održati večeras sa početkom od 20 sati: „Na samu ideju smo došli jer Zenici fali takvih događaja, a dokazali smo da je to dobar potez zbog rasprodaje karata koje su prodate u rekordnom periodu. Jeleni Tomašević je ovo prvi put da gostuje u Zenici i zato je toliki interes. Razmišljali smo da taj koncert radimo dvije noći, no Jelena je zauzeta i nadam se da ćemo u budućnosti ispuniti  to obećanje da ćemo po drugi put dovesti Jelenu Tomašević. Mi ne stajemo na ovom koncertu, već početkom godine dovodimo velike muzičke zvijezde na Veliku scenu BNP-a, a naravno planovi su nam veliki te radimo i na gostovanju jedne velike zvijezde u Gradskoj areni“, istakao je Kerim Demiri, projekt menadžer za vizualizaciju i kreativni dizajn Festivala.

Ovogodišnji Cabaret Winter Fest počeo je 15. decembra i trajat će sve do 30. decembra 2017. godine.