Naslovnica Lifestyle Djeca koje duže ostaju budna imaju problem s matematikom i čitanjem

Djeca koje duže ostaju budna imaju problem s matematikom i čitanjem

49
PODIJELI

Djeca koja nemaju dovoljno sna i ostaju duže budna mogu imati slabije rezultate u školu.

Stručnjaci kažu kako roditelji trebaju odrediti tačno u koliko sati idu na spavanje njihova djeca jer bi, u protivnom, mogli imati problema s matematikom i čitanjem.

U istraživanju su pratili sedmogodišnje i trogodišnje djevojčice i dječake, te njihove navike odlaska u krevet. Oni koji nisu imali regluisano vrijeme odlaska u krevet pokazali su gore razultate od onih koji su svaku noć legli u isto vrijeme i spavali dovoljan broj sati.

Utvrđeno je i da trogodišnja djeca koja ne idu u krevet svaku noć u isto vrijeme imaju problem s regulisanjem emocija, te imaju veću šansu da budu gojazni kasnije u životu.

Upozoravaju da djeca mogu imati psihičkih problema i osjećati veliki umor ako liježu svaki put u različito vrijeme.

“Kada letite kroz vremenske zone teško vam je da funkcionišete kada dođete na odredište. Isto je i kod djece kada im mijenjate navike spavanja. Mučit će se više nego odrasli. San je bitan za formiranje i pohranu sjećanja, za svakodnevno učenje i esencijalno je za djecu”, kazala je dr. Yvonne Kelly sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

U studiji je učestvovalo više od 11.000 djece koje su pratili tokom četiri godine. Dr. Kelly je poručila roditeljima da ne očajavaju jer mogu napraviti promjenu. Kod djece čiji su roditelji naknadno uveli precizan termin odlaska u krevet utvrđeno je da je došlo do pozitivne promjene i napretka u razvoju.

klix.ba