Naslovnica Lifestyle Koliko pileća supa pomaže protiv prehlade?

Koliko pileća supa pomaže protiv prehlade?

222
PODIJELI

Istraživače sa Univerziteta Nebraska je zanimalo da li domaća pileća supa zaista može da pomogne u borbi protiv prehlade.

Doktor Stiven Renard (Steven) je ispitivao kretanje neutrofila, najuobičajne bijele ćelije u krvi koje brane tijelo od infekcija, kako bi vidio da li će se blokirati ili smanjiti zbog pileće supe. Smatra se da smanjenje pokretljivosti neutroifla može da smanji aktivnost u gornjem respiratornom sistemu koji uzrokuje simptome prehlade.

Rezultati su pronašli upravo to, pokazujući da pileća supa može imati anti-inflamantorne komponente, koji mogu da olakšaju simptome prehlade.

Drugo istraživanje koje je bilo prije još 40 godina, pokazalo je da začini koji se stavljaju u supu i njena toplota, čiste sinuse i otvaraju disajne puteve.

Doktor Gejl (Gale) je rekao kao tokom prehlade, između ostalog i zbog curenja nosa, dehidriramo, pa nam je potrebno dodatno unošenje tečnosti, gdje nam supa može biti od velike pomoći. Supa, naročito domaća, je puna hranljivih materija, pa svakako obezbijedite sebi njen dnevni unos ukoliko vas slomi prehlada.

Avaz.ba