Naslovnica Vijesti BiH MUP ZDK: U Zenici održana svečana promocija polaznika programa obuke mentora (FOTO)

MUP ZDK: U Zenici održana svečana promocija polaznika programa obuke mentora (FOTO)

343
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici danas je održana svečana promocija polaznika programa obuke mentora i policijskih službenika na probnom radu.

Današnjoj svečanosti pored policijskog komesara ZDK Semira Šuta, komesara Tuzlanskog kantona Fadila Šljivića, prisustvovao je i zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a, Paul Horowitz.

“Današnja svečanost posvećana je pomociji programa rada sa novozaposlenim policijskim službenicima. Naša želja je da novi policijski službenici koji su na probnom radu budu što profesionalniji da njihov integritet bude što jači, da budu spremni oduprijeti se svakom vidu korpucije i time će najbolje služiti svojoj zajednici i dobiti pozitivan efekat i pozitivnu poruku naših građana i zajednice, a to nam je i cilj”, istakao je danas nakon svečanosti Semir Šut, komesar policije ZDK.

Ovim programom obuhvaćeno je 100 novouposlenih policijskih službenika i 40 obučenih mentora iz Zeničko-dobojskog kantona, te po 20 mlađih inspektora i mentora iz Tuzlanskog kantona.

“Ovo je promocija jednog novog probnog rada uz mentorstvo po uzoru na rad policije u američkim državama i to je rezultat naših studijskih posjeta i nadam se da ćemo ovim projektom povećati profesionalizam u radu novih policijskih službenika, ubrzati proces reformi policijskih snaga i približavanju Evropskoj uniji”, naglasio je Fadil Šljivić, policijski komesar Tuzlanskog kantona.

Kako smo već istakli, današnjoj svečanosti prisustvovao i zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a, Paul Horowitz, koji je naglasio da je ponosan na saradnju prvenstveno ove dvije države, kao i saradnju ovih policijskih snaga.

“Što se tiče Vlade SAD mi smo zaista ponosni što smo mogli dati podršku ovom programu jer je ovo način na koji rade i policijske snage u SAD. Ono što je bilo potrebno za ovaj program jeste zalaganje, liderstvo i opredijeljenje ovih komesara i njihovih policijskih snaga, da bi program urodio plodom. Iako sam ponosan na to što je Vlada SAD dala podršku time što smo slali naše mentore i podršku u drugim oblicima, bitno je da su policijske snage Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, bile te koje su razvile program, pripremili priručnike i bitno je da se ovaj program koristi i na loklanom i na entiteskom nivou. Znamo da je korupcija jedan od najvećih problema u ovoj zemlji, zato je ovaj program jako važan kao element, jer se kroz njega povećava nivo profesionalizma i nepristrasnosti rada istih. Mislim da je jedan od najboljih sredstava i elemenata u saradnji polciije i zajednice” rekao je zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a, Paul Horowitz.

Nakon ove svečanosti u Shopping centru je provedena kampanja pod nazivom Stop korpuciji, koja je relizovana u okviru Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Detaljnije pogledajte u vijestima na Televiziji Kanal 6.