Naslovnica Vijesti BiH NAJNAGRAĐIVANIJE BH. POZORIŠTE U 2017. GODINI: U Novu godinu ulaze sa 18...

NAJNAGRAĐIVANIJE BH. POZORIŠTE U 2017. GODINI: U Novu godinu ulaze sa 18 osvojenih nagrada i priznanja

363
PODIJELI

U prostorijama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je svečanom preskonferencijom okončan prvi dio sezone, za kraj 2017. godine, te su se istakli naredni planovi za prvi dio 2018. godine.

Na konferenciji za medije, govorili su uposlenici ove kulturne institucije grada Zenice, ali i Bosne i Hercegovine, te je naglašeno da je ova godina bila izuzetno posebna, a tome govori činjenica da je Bosansko narodno pozorište Zenica, najnagrađivanije pozorište u našoj zemlji za 2017. godinu.

Hazim Begagić, dugogodišnji direktor, istakao JE da je Bosansko narodno pozorište Zenica u 2017. godini produciralo sedam premijernih izvedbi, od kojih četiri u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a: “Predstave u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica su u protekloj godini osvojile ukupno 18 nagrada na šest međunarodnih festivala. U protekloj godini su realizirana 33 međunarodna festivalska učešća, od čega 12 inostranih festivala, 49 gostovanja, osam inostranih, te 12 gostovanja u Zeničko-dobojskom kantonu”.

U 2018. godini, po riječima direktora Begagića, sadašnja zgrada BNP-a navršava 40 godina od useljenja u novu zgradu, te je direktor Begagić najavio drugu fazu rada na rekonstrukciji pod pokroviteljstvom Gradske uprave Zenice.

Umjetnička direktorica Lajla Kaikčija je za 2018. godinu najavila dva nova projekta, od kojih je prvi jedno od najpoznatijih dramskih djela svjetske dramaturgije, komad Williama Shakespearea „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić, te još jedan projekat bh. autora Dragana Komadine „Ravna ploča“ u režiji Lajle Kaikčije, čija je premijerna izvedba planirana za festivalsku premijeru 17. festivala bh. drame Zenica 2018.

Rukovodilac Dječijie, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović je istakao da je u ovoj godini proslavljen 66. rođendan DOL scene, te su premijerno izvedene četiri predstave, od kojih jedna lutkarska predstava u autorstvu i režiji gostiju iz Bugarske. U 2017. godini je realizirana Dječija BNP-ova nedjelja sa lutkama, te 3. internacionalni festival edukativnog teatra – IFET. U produkciji DOL scene upriličene su i edukativne radionice procesne drame u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigunost hrane ZDK, na kojima su mladi imali priliku da se educiraju u prevenciji sa nasiljem na više segmenata. Za 2018. godinu, Mijatović je najavio dvije premijerne izvedbe, od kojih je prva predstava „Draga moja, profesorice“ predviđena je za 25. januar, a druga planirana premijera je predstava za bebe čija je izvedba planirana za mjesec april 2018. godine.

Predsjednik i članovi Upravnog odbora BNP-a Milenko Karović, Aldina Aganović i Haris Burina su na konferenciji za medije istakli zadovoljstvo radom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao jedne od uspješnijih umjetničkih organizacija u BiH, te su time skrenuli pažnju na činjenicu da BNP Zenica kao jedina pozorišna kuća u Zeničko-dobojskom kantonu koja svojim uspjesima i postignućima djeluje kao ambasador kulture Zenice i Bosne i Hercegovine zaslužuje ozbiljniju i značajniju podršku vlasti.