Naslovnica Nekategorisano Znate sve o BiH? Zaigrajte prvi kviz o BiH i provjerite vaše...

Znate sve o BiH? Zaigrajte prvi kviz o BiH i provjerite vaše znanje

28
PODIJELI

“Kviz BiH” naziv je prvog online kviza o Bosni i Hercegovini koji je danas predstavljen javnosti u Bosni i Hercegovini.

Kviz, čija je svrha i cilj pomoći prvenstveno djeci i mladima da nauče više o domovini BiH, dostupan je putem Google Play Storea i zainteresirani korisnici ga mogu preuzeti klikom ovdje.

Projekat je svoju predpremijeru imao na nedavno održanom međunarodnom Kongresu IEEE u Sarajevu kada je pobrao simpatije mladih koji su posjetili Innovation Expo, sastavni dio Kongresa.

Autor projekta, magistar komunikologije Amel Duranović, izrazio je zahvalnost donatorima koji su prepoznali ovaj projekat kao društveno-korisnu aktivnost za mlade u BiH i dijaspori.

“Upravo ovaj projekat, i razvijene aplikacije unutar istog, mogu kod mladih pobuditi interes da usvoje nova, ili obnove postojeća znanja, o domovini Bosni i Hercegovini te saznaju koliko dovoljno poznaju zemlju u kojoj žive. Pitanja se odnose samo na Bosnu i Hercegovinu, odnosno oblasti geografije, historije, sporta, kulture, književnosti, filma, muzike, zanimljivosti, dijaspore, državnog uređenja, turizma”, kazao je Duranović u povodu predstavljanja projekta.On je ukratko pojasnio kako aplikacija funkcionira.

“Aplikacija ima 10 levela i na svakom levelu igrač mora odgovoriti na 15 pitanja. Svako pitanje ima ponuđena četiri odgovora od kojih je jedan tačan. Svi igrači počinju igru od prvog levala, na kojem su pitanja lakša, i shodno tačnim odgovorima i definisanom vremenu, otključavaju levele koji slijede i čiji je set pitanja nešto teži. Da bi igrač otključao naredni level potrebno je da u okviru 2,5 minute odgovori tačno na 15 ponuđenih pitanja te da vodi računa o negativnim odgovorima za koje se oduzima 30 sekundi po jednom negativnom odgovoru“, pojasnio je autor aplikacije i dodao kako prva faza projekta podrazumijeva bazu više od 1000 pitanja koji se korisnicima i igračima nude posredstvom ‘random’ opcije”.

Edhem Čustović, osnivač Fondacije “Bosnia & Herzegovina Future Fondation”, istakao je potrebu da se projekti koji povezuju mlade i njihovu državu, nagrade.

“Kviz BiH je fantastičan koncept u promociji naše domovine jer omogućava mladima i starijima da upoznaju Bosnu i Hercegovinu kroz jednu interaktivnu platformu poput ove mobile aplikacije. Vidim veliki potencijal ove platforme da izazove, ne samo stanovništvo BiH, već i našu ogromnu dijasporu sa pitanjem ‘Koliko dobro poznajete svoju domovinu’? Aplikacija takodjer ima veliki potencijal da se dalje razvije i poveže direktno sa promovisanjem raznih domaćih proizvoda, usluga i turizma. Na primjer, kroz upoznavanje geografije naše domovine možemo da izazovemo želju među korisnicima da posjete neku lokaciju ili da izazovemo želju da probaju neki specijalitet u nekom gradu i tako dalje. Ova aplikacija je dobar primjer kako jedna dobra ideja uz entuzijazam, upornosti i tehnologiju može da stvori nešto što je edukativno, zabavno i korisno za cjelokupno stanovništvo i državu”, istakao je Čustović.

Podršku projektu pružili su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija “BH Futures“, Općina Bužim, te kompanije Car Care Center Sarajevo, Senigor, Madi, ABI, Hotel Hollywood Sarajevo te Asocijacija “Društvo za razvoj, promociju i primjene naprednih tehnologija“ Sarajevo čijim posredstvom je projekat i implementiran.

Na današnjoj pres-konferenciji dodijeljene su zahvalnice donatorima koji su podržali projekat.

Zainteresirani korisnici mogu aplikaciju potpuno besplatno skinuti sa Google Play Storea, dok će verzija za iOS platformu biti dostupna u prvoj polovini 2018. godine o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Više informacija o samom projektu dostupno je i putem web stranice www.kvizbih.ba.

klix.ba