Naslovnica Nekategorisano Napravili bežični punjač koji će puniti sve u krugu 25 metara

Napravili bežični punjač koji će puniti sve u krugu 25 metara

98
PODIJELI

Bežično punjenje gadgeta danas i nije tolika znanstvena fantastika, ali još smo ograničeni na uređaje koji moraju uglavnom biti na nekoj podlozi kako bi ih mogli puniti na kratkim udaljenostima.

No i to će se uskoro promijeniti jer je tvrtka Powercast najavila svoj uređaj koji može bežično puniti više uređaja s udaljenosti od 60 centimetara, ali i u nekim slučajevima do čak 25 metara.

Svoju tehnologiju predstavit će na CES-u početkom siječnja, a za PowerSpot su dobili i odobrenje američkog FCC-a (Savezne komisije za komunikacije). Sam uređaj stvorit će zonu slično kao što imamo i oko bežičnih rutera – naši gadgeti samo će trebati biti u njegovoj blizini i neće biti nužno da su na točno određenoj poziciji.

Kako navode, PowerSpot bi mogao puniti i 30 uređaja u svojoj zoni, a najveća prednost mogla bi biti za gadgete poput tipkovnica, miševa, daljinskih upravljača ili raznih nosivih gadgeta te senzora koje imamo po domu. Cijela stvar radi tako da predajnik šalje RF signal (915 MHz) prema Powercast prijamniku, malom čipu koji se nalazi u odgovarajućem gadgetu kako bi počeo pretvarati radijske signale u istosmjernu struju i napajati uređaj ili bateriju.

U ovoj se kompaniji nadaju da bi uskoro taj čip mogli vidjeti u raznim proizvodima poput svjetiljki, IPTV prijamnika, namještaja….

Kako prenosi Cnet, punjenje će ovisiti o udaljenosti, ali i vrsti uređaja koja se puni. Satovi i slušalice koji troše puno energije, najbolje će se puniti na udaljenosti od 60 centimetara, tipkovnice i miševi do 2 metra, a daljinski uređaji i pametne kartice na metar više.

Mobitele ćemo moći puniti i preko radijskih i Wi-Fi signala Mobiteli su veliki potrošači i njihov punjač još neće biti spreman za njih, već će dolaziti u PowerSpot-Qi kombinaciji, a radi se o predajniku koji će i dalje puniti male gadgete, ali će imati i podlogu na kojoj će morati biti telefon kako bi ga punio preko Qi standarda. Na tržištu bi ovo mogli vidjeti tijekom jeseni.

24sata.hr