Naslovnica Nekategorisano Napravili napredne bokserice koje štite spermije od zračenja

Napravili napredne bokserice koje štite spermije od zračenja

16
PODIJELI

Uz razne proizvode koji nude zaštitu od potencijalno štetnog zračenja iz naših mobitela, muškarci će sada moći kupiti i bokserice koje štite spermije.

Tvrtka Spartan predstavila ih je ovog tjedna na CES-u u Las Vegasu s misijom da pomognu u poboljšanju plodnosti. – Donjem rublju donosimo iste napredne tehnologije kakve se koriste i u svemirskim odijelima – navodi osnivač kompanije Arthur Menard u promotivnom videu za bokserice koje štite od štetnog zračenja i u osnovi djeluju kao Faradayev kavez.

Srebrne niti protkane su s pamukom kako bi zaštitile od 99 posto zračenja koje dolazi iz radijskih čipova u mobitelu, a materijal od kojeg su napravljene pomaže i protiv širenja bakterija. Dizajnirali su ih u Parizu i glavni izazov je bio zadržati elastičnost i integrirati srebrna vlakna, prenosi Inverse, a sam razvoj trajao je nekoliko mjeseci.

Dok se debata o štetnosti zračenja mobitela uglavnom veže uz tumore mozga, neke studije ukazuju i na vezu između mobitela i smanjenja plodnosti kod muškaraca, piše Cnet. Tako je nedavno i kalifornijski Zavod za javno zdravstvo izdao preporuku muškarcima da ne nose telefone u džepovima hlača kako bi smanjili izlaganje zračenju mobitela. Kad je mobitel u hlačama jedina opcija, Spartan očekuje da bi njihove bokserice trebale biti rješenje.

Koštat će 42 eura, što i nije baš malo za jedan par gaća. Svjetska zdravstvena organizacija još 2014. godine je u svom izvješću rekla da i nakon velikog broja studija nije potvrđeno da su za teške posljedice uzročnici mobiteli, ali se napominje kako se mnogi mnogi oblici tumora mogu detektirati godinama nakon izlaganja te kako su mobiteli postali rašireni tek tijekom ‘90-ih godina, epidemiološke studije mogu procijeniti samo one oblike raka koji postaju evidentni u kraćem roku.

Rezultati studija na životinjama pokazuju da nema povećanog rizika za rak zbog dugotrajnog izlaganja radiofrekvencijskim poljima. No, bez ozbira na to navodi se i da su mobiteli potencijalno kancerogeni za ljude.

24sata.hr