Naslovnica Tech Nauka Stiže udar sa Sunca: Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja!?

Stiže udar sa Sunca: Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja!?

993
PODIJELI

Polarne geomagnetske oluje očekuju se ovog petka kad će brzi solarni vjetar pun nabijenih čestica sa Sunca pogoditi Zemljino magnetno polje.

oglasi

Ovakve oluje, u svom najjačem obliku, mogu potpuno paralizirati električne mreže i ugroziti rad GPS satelita koji danima mogu raditi slabije. Takve oluje s oznakom G5 javljaju se 4 puta u solarnom ciklusu od 11 godina. No ova koja nam stiže u petak bit će najslabije kategorije G1. One su i najčešće te mogu dovesti do slabih fluktuacija u opskrbi električnom energijom i manjih poremećaja u radu satelita te utjecati na životinje koje su u migraciji, prenosi SpaceWeather.

Oluja koja dolazi u petak sa sobom nosi materijal iz ogromne koronalne rupe u obliku polumjeseca. To su područja koja se otvaraju na Suncu i iz kojih magnetno polje izlazi prema van i omogućuje česticama da odlete u svemir, a u ovom slučaju prema Zemlji. Ova će oluja u svakom slučaju biti i dobra prilika za uživanje u polarnoj svjetlosti.

Inače, najjača geomagnetska oluja u povijesti zabilježena je 1859. godine, a nju se naziva i Solarna superoluja. Tada je u telegrafskim vodovima inducirana struja koja je dovela i do električnih udara te izazvala požare. Aurore su se mogle vidjeti i u Italiji, Meksiku i na Havajima, prenosi 24sata.hr.

vecernji.ba